Investering in hypermoderne chipfabriek in Duitsland wordt bijna verdubbeld

Gepubliceerd op 19/06/2023 18:00 in Tech

De investering van Intel in de bouw van twee hypermoderne fabrieken in Maagdenburg is bijna verdubbeld, van 17 miljard euro naar 30 miljard euro. Dit is het resultaat van maandenlange onderhandelingen tussen Intel en de Duitse overheid. De Duitse overheid zal nu ook miljarden meer meebetalen, namelijk 10 miljard euro in plaats van 7 miljard euro. Dit bedrag ligt iets onder de verwachting van Intel.

Het oorspronkelijke plan van Intel werd ruim een jaar geleden aangekondigd als onderdeel van een groot investeringspakket voor Europa. Hiermee haakte het bedrijf in op de Chips Act, een wetsvoorstel van de Europese Commissie dat de positie van Europa in de wereldwijde chipsector moet verstevigen. De wet biedt overheden de mogelijkheid om extra subsidie uit te trekken voor zogenaamde first-of-kind-fabrieken in Europa. Zonder subsidies zou Duitsland voor Intel niet interessant zijn geweest.

De economische omstandigheden zijn echter sinds maart 2020 flink veranderd. De rente is opgelopen, waardoor geld lenen duurder is geworden. Ook zijn de energieprijzen en materialen duurder geworden. Dit maakte heronderhandelingen tussen de twee partijen nodig. De bouw van de fabrieken in Maagdenburg zou in 2027 afgerond moeten zijn, maar dit wordt waarschijnlijk later door de vertraging.

De fabrieken zullen voor de hele wereld produceren, met als doel de productie van zeer rekenkrachtige chips meer op het eigen continent te laten plaatsvinden en de geografische afhankelijkheid van Aziƫ te verkleinen. Het is echter een illusie om te denken dat twee fabrieken genoeg zijn om deze afhankelijkheid echt te verminderen. Andere continenten bouwen ook fors bij vanwege de grote vraag.

Daarnaast kijkt het Taiwanese TSMC nog steeds naar de mogelijkheid om een fabriek te bouwen in Dresden en te investeren in de Duitse auto-industrie. Dit zou een investering zijn van 10 miljard euro, al is het onbekend hoeveel de overheid hieraan zou bijdragen.

Voor het Nederlandse ASML zijn deze investeringen in ieder geval goed nieuws, omdat beide fabrikanten belangrijke klanten zijn voor de chipmachinemaker.

Lees meer nieuws in tech