Nieuwe regels voor export chipmachines ASML naar China vanaf 1 september
Gepubliceerd op 30/06/2023 12:00 in Tech
Vanaf 1 september zullen er nieuwe beperkingen gelden voor de export van chipmachines van ASML naar China, zo heeft minister Schreinemacher van Buitenlandse Handel aangekondigd. De details over de regels zijn nu bekendgemaakt.
Deze regels houden in dat fabrikanten van chipmachines, met name ASML, voortaan standaard een exportlicentie moeten aanvragen voor bepaalde modellen. Op deze manier kan de overheid, indien nodig, de export naar een specifiek land stopzetten.
Hoewel de politieke boodschap achter de regels duidelijk is, zijn de gevolgen voor ASML en Chinese fabrieken beperkt. Er zijn namelijk al enkele jaren exportrestricties van kracht voor de nieuwste machines van ASML, genaamd EUV (Extreem Ultraviolet), naar China.
Het doel van deze maatregelen, volgens Schreinemacher, is om te voorkomen dat "onze technologie, Nederlandse technologie, in handen komt van bedrijven of organisaties die deze tegen ons kunnen gebruiken". Hierbij wordt gekeken naar de nationale veiligheid.
De minister benadrukt dat deze maatregelen 'landenneutraal' zijn en dus niet specifiek gericht tegen een bepaald land. Hoewel ze erkent dat er veel van deze machines in China staan, zal China volgens haar ook de gevolgen van deze maatregelen ondervinden.
Eerder dit jaar werd al aangekondigd dat er beperkingen zouden komen, maar ASML was nog niet op de hoogte van de technische details en wist niet wanneer deze in werking zouden treden. Het Veldhovense bedrijf meldt nu dat het een exportlicentie moet aanvragen voor het verschepen van de meest geavanceerde DUV-machines.
ASML staat er financieel gezien goed voor, aangezien er enorme vraag is naar hun machines. Daarom zullen deze maatregelen geen financiƫle gevolgen hebben voor het bedrijf, zoals eerder ingeschat werd. Machines die oorspronkelijk naar China zouden gaan zullen nu elders hun bestemming vinden, waardoor de impact voornamelijk in China gevoeld zal worden.
Het ministerie van Buitenlandse Handel verwacht jaarlijks ongeveer twintig vergunningen te moeten verlenen. Een vergunning kan soms geldig zijn voor meerdere machines.
Tot frustratie van ASML was het de afgelopen maanden onduidelijk wat er zou gebeuren met de onderhoudscontracten. Na de verkoop van een machine is namelijk ook onderhoud nodig, dat ter plaatse in China wordt uitgevoerd door medewerkers van ASML.
Hoewel de onderhoudscontracten formeel ook onder de nieuwe regels vallen, heeft de Nederlandse regering aangegeven deze in de praktijk te willen ontzien. Men spreekt van het "chirurgisch" toepassen van de maatregelen, zodat de gevolgen niet de gehele chipsector treffen. Het doel is om een nieuw tekort aan chips te voorkomen.
Hoewel de nieuwe regels vervelend zijn voor Chinese klanten, betekent het tegelijkertijd dat de huidige productie hoogstwaarschijnlijk gewoon kan doorgaan. China heeft de informatie over de regels volgens Schreinemacher aangenomen.
Het persbureau Reuters meldt dat de Verenigde Staten werken aan nieuwe maatregelen om ook de export van oudere chipmachines van ASML naar China te kunnen stopzetten.
Met de nieuwe Amerikaanse regelgeving zou de VS invloed kunnen uitoefenen op apparatuur waar een klein percentage Amerikaanse hardware of software in zit. Zowel Schreinemacher als ASML hebben vandaag niet gereageerd op deze berichtgeving.