Europese bedrijven waarschuwen voor gevaar Wet op Kunstmatige Intelligentie

Gepubliceerd op 30/06/2023 18:00 in Tech

163 bestuurders van grote Europese bedrijven hebben in een brief aan Europese beleidsmakers gewaarschuwd dat de aankomende Wet op Kunstmatige Intelligentie (AI) de concurrentiepositie van Europa en de technologische soevereiniteit in gevaar brengt. Met name maken zij zich zorgen over de gevolgen van de wetgeving voor generatieve AI, waarbij computers zelfstandig teksten, afbeeldingen, muziek of video's kunnen genereren.

De ondertekenaars stellen dat de versie van de wet die recentelijk is aangenomen door het Europees Parlement sterk gereguleerd is met betrekking tot generatieve AI. Volgens hen brengt dit voor bedrijven die aan de regels moeten voldoen onevenredig veel kosten en aansprakelijkheidsrisico's met zich mee.

De bedrijven waarschuwen dat deze regelgeving ervoor kan zorgen dat innovatieve bedrijven Europa verlaten en investeerders geen geld meer willen steken in de ontwikkeling van AI-technologie in Europa. Dit zou kunnen resulteren in een kritiek productiviteitsgat tussen Europa en de Verenigde Staten.

De bestuurders roepen beleidsmakers op om de laatste versie van de AI Act te wijzigen en te komen tot een proportioneel en vooruitkijkend wetsvoorstel dat bijdraagt aan Europa's concurrentievermogen en tegelijkertijd de samenleving beschermt.

GroenLinks-Europarlementariƫr Kim van Sparrentak, die betrokken is bij de onderhandelingen over de AI-wetgeving, is verbaasd over de inhoud van de brief. Zij stelt dat de wet een risico-gebaseerde aanpak voorstaat, precies zoals de ondertekenaars vragen. Volgens Van Sparrentak is de wet niet zo zwaar als in de brief wordt gesuggereerd.

Op dit moment is de zogeheten triloog bezig, waarbij vertegenwoordigers van het Europees Parlement en de EU-lidstaten onderhandelen over de definitieve tekst van de wet.

Sinds de komst van ChatGPT, eind vorig jaar, is er wereldwijd veel aandacht voor generatieve AI. Deze technologie heeft de potentie om het bedrijfsleven de komende jaren ingrijpend te veranderen. Het biedt mogelijkheden voor efficiƫnter werken en kostenbesparingen, maar roept ook zorgen op over mogelijke misbruik van de technologie. Daarom is er al geruime tijd een roep om regulering.

Onder de 163 bestuurders bevinden zich topmensen van bedrijven zoals Heineken, TomTom, Renault, Airbus, Siemens en Capgemini. Hoewel alle zes bedrijven benaderd zijn voor commentaar, heeft alleen Siemens bevestigd de brief te hebben ondertekend, maar wilde verder geen reactie geven. Het is ook niet duidelijk wie het initiatief heeft genomen voor de brief. Opvallend is dat de ceo's van belangrijke techbedrijven die zich bezighouden met AI niet als ondertekenaars genoemd worden. Er zijn geen Nederlandse bedrijven onder de ondertekenaars.

De brief is gericht aan vertegenwoordigers van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de lidstaten. Hoewel de Commissie heeft laten weten de brief gezien te hebben, is het onduidelijk wie de brief verder heeft ontvangen.

Een woordvoerder van de Europese Commissie benadrukt dat het nog te vroeg is voor een definitief oordeel over de regels voor generatieve AI. Het doel is om proportionele regels op te stellen die passen bij een risico-gebaseerde aanpak.

Lees meer nieuws in tech