Nederland beperkt verkoop geavanceerde chipmachines aan China, zorgen onder Chinese chipbedrijven nemen toe

Gepubliceerd op 30/06/2023 23:00 in Tech

China beschuldigt Nederland ervan aan de kant van de Verenigde Staten te staan. Het land verzet zich tegen de beperkingen die Nederland heeft opgelegd aan de verkoop van geavanceerdere chipmachines aan China. De buitenlandwoordvoerder van China, Mao Ning, noemde het besluit van Den Haag een "oprekken van het concept van nationale veiligheid". Hoewel er nog geen sprake is van totale chaos, neemt de nervositeit onder Chinese chipbedrijven toe.

In Wuhan haasten medewerkers van Yangtze Memory Technologies Corp (YMTC), een van China's grootste chipmakers, zich om op tijd op hun werk te zijn. Een medewerker genaamd Xu noemt zijn werkzaamheden goed, maar blijft terughoudend als het gaat om de impact van de sancties. Hij geeft aan dat hij het niet helemaal helder heeft.

Amerika kondigde al in oktober vergaande sancties aan tegen de Chinese chipindustrie. Nederland volgde met een ban op de export van geavanceerde chipmachines, waaronder die van ASML. Chen Nanxiang, de topman van Yangtze Memory Technologies Corp, geeft aan dat deze sancties betekenen dat ze geen onderdelen en componenten meer kunnen kopen voor apparatuur die ze legaal hebben aangeschaft.

YMTC speelt een belangrijke rol in China's streven naar zelfvoorzienendheid op het gebied van chips. Het bedrijf heeft miljarden dollars aan investeringen ontvangen vanuit China's 'National Integrated Circuit Industry Investment Fund'. Echter, de weg naar zelfvoorzienendheid gaat met vallen en opstaan. Zo wordt elders in Wuhan een veelbelovend chipbedrijf genaamd Hongxin gesloopt, omdat het niet voldeed aan de eisen van China's economische planningsbureau.

Investeerder Fang Liang geeft aan dat de Chinese chipindustrie nog een generatiekloof heeft ten opzichte van bedrijven zoals ASML. Shanghai Microelectronics Equipment (SMEE) wordt gezien als een potentiële concurrent voor ASML in de toekomst. Fang benadrukt echter dat het moeilijk is om voorspellingen te doen in deze branche, omdat nieuwe uitvindingen alles kunnen veranderen.

De Chinese chipindustrie heeft al stappen gezet om minder afhankelijk te worden van buitenlandse leveranciers, met name op het gebied van minder geavanceerde chips. Voor hoogwaardige chips blijven de beperkingen echter een uitdaging, aangezien het Taiwanese TSMC nog steeds het grootste gedeelte van de wereldwijde productie voor zijn rekening neemt.

Yan, een chipontwerper, noemt de beperkingen "gênant" en maakt zich zorgen dat de chips die ze ontwerpen straks niet meer geproduceerd kunnen worden.

Chinese chipbedrijven zijn terughoudend om met de pers te praten en willen niet te veel aandacht trekken. Er is nog onduidelijkheid over de impact van de exportrestricties op lopende servicecontracten.

Het besluit van Nederland om de verkoop van geavanceerde chipmachines aan China verder te beperken, zorgt voor toenemende zorgen onder Chinese chipbedrijven. China beschuldigt Nederland ervan op de hand van de Verenigde Staten te zijn en het concept van nationale veiligheid op te rekken. Het streven naar zelfvoorzienendheid in de Chinese chipindustrie gaat met vallen en opstaan, maar er zijn potentiele concurrenten die in de toekomst ASML kunnen uitdagen. De beperkingen geven binnenlandse leveranciers van minder geavanceerde chips een voorsprong, maar voor hoogwaardige chips blijft Taiwan nog steeds dominant.

Lees meer nieuws in tech