Beperkingen bij Twitter leiden tot ongenoegen onder gebruikers
Gepubliceerd op 02/07/2023 19:00 in Tech
Op Twitter uiten gebruikers hun ongenoegen over de nieuwe beperkingen die het platform heeft ingevoerd. De hashtag "RIPTwitter" is trending, evenals de namen van vergelijkbare platforms zoals Mastodon en Truth Social, het platform van voormalig president van de Verenigde Staten Donald Trump. Daarnaast hebben gebruikers dit weekend problemen gemeld met het laden van de inhoud op Twitter, waarbij tienduizenden gebruikers wereldwijd werden getroffen.
Volgens topman Elon Musk worden het aantal tweets dat gebruikers kunnen zien nu gelimiteerd. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen geverifieerde en niet-geverifieerde gebruikers. Het is echter niet duidelijk of deze limieten ook te maken hebben met de storing die dit weekend plaatsvond.
In eerste instantie mochten geverifieerde accounts 6000 tweets per dag bekijken en niet-geverifieerde accounts 600. Enkele uren later werd dit aantal echter verdubbeld. Volgens de laatste update kunnen gebruikers met een geverifieerd account nu 10.000 tweets bekijken, terwijl niet-geverifieerde accounts een limiet van 1000 tweets hebben. Nieuwe, niet-geverifieerde accounts mogen slechts 500 tweets bekijken.
Musk noemt de beperkingen een tijdelijke noodmaatregel om het zogenoemde "scrapen" van data tegen te gaan. Hij stelt dat het automatisch verzamelen van grote hoeveelheden informatie ervoor kan zorgen dat Twitter trager of onbetrouwbaarder wordt. Vrijdag werd ook al een maatregel aangekondigd waarbij gebruikers moeten inloggen op het platform voordat ze tweets kunnen zien, om deze problemen door scraping tegen te gaan.
Eerder uitte Musk al zijn ongenoegen over het "scrapen", wat volgens hem door bedrijven wordt gebruikt om modellen voor kunstmatige intelligentie te ontwikkelen.
Het bedrijf zelf heeft nog geen commentaar gegeven over de beperkingen. Musk daarentegen deelt regelmatig nieuws over Twitter via het platform. Hij kocht Twitter in oktober voor ongeveer 44 miljard euro en sindsdien zijn er veel veranderingen doorgevoerd bij het bedrijf. Het was grotendeels afhankelijk van advertentie-inkomsten, maar deze zijn het afgelopen jaar drastisch gedaald, met bijvoorbeeld een daling van 60 procent in de Verenigde Staten.
Musk heeft betaalde "geverifieerde" accounts geïntroduceerd, die moeten zorgen voor nieuwe inkomsten voor het platform. Voorheen werden deze verificatiesymbolen alleen toegekend aan bekende personen of instanties, maar nu is alleen een telefoonnummer vereist. Veel mensen die eerder een blauw vinkje hadden, weigerden echter te betalen voor de nieuwe verificatie. Dit leidde tot verwarring omdat nepaccounts zich voordeden als bijvoorbeeld hoogwaardigheidsbekleders.