Moederbedrijf Meta's Twitter-concurrent Threads trekt snel 100 miljoen gebruikers, maar staat voor uitdagingen
Gepubliceerd op 10/07/2023 20:00 in Tech
In de vier dagen na de lancering van de Twitter-concurrent Threads hebben zich al 100 miljoen gebruikers geregistreerd, waarbij het feit dat je je Instagram-netwerk kunt meenemen naar dit nieuwe platform een rol speelt. Hierdoor lijken het moederbedrijf Meta en oprichter Mark Zuckerberg even niet meer onder vuur te liggen vanwege privacyschandalen en discussies over nepnieuws. Dit vergroot het gevaar voor Twitter, dat zelfs dreigde met een rechtszaak.
Data van internetinfrastructuurbedrijf Cloudflare wijst uit dat het verkeer naar Twitter afneemt. Toch staat Threads voor enkele belangrijke uitdagingen in de toekomst.
Threads is op dit moment nog trendy dankzij de snelle groei, media-aandacht en aanwezigheid van beroemdheden. Het is echter de kunst om ervoor te zorgen dat het platform ook over een half jaar, een jaar en daarna nog steeds interessant blijft. Hoewel Meta groot is geworden met succesverhalen zoals Facebook, Instagram en WhatsApp, biedt dit geen garanties.
Adam Mosseri, voormalig baas van Instagram en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de app, erkent dit. Hij stelt dat de echte test niet draait om het creƫren van hype, maar om de waarde die gebruikers aan de app hechten. Mosseri erkent dat er nog veel functies ontbreken, maar eraan wordt gewerkt. Op dit moment bestaat de tijdlijn uit een combinatie van gevolgde mensen en accounts die door het algoritme worden voorgesteld, en er zijn nog geen hashtags.
Hoewel Threads veel overeenkomsten vertoont met Twitter, heeft Meta aangegeven geen werk te willen maken van nieuws en politiek. Mosseri heeft bevestigd dat politieke en harde nieuwsberichten onvermijdelijk op Threads zullen verschijnen, maar het bedrijf wil dit niet aanmoedigen. Wat dit precies betekent, is echter onduidelijk.
Het valt op dat Meta de laatste jaren een moeizamere relatie heeft gekregen met de journalistiek en politiek. Desondanks is de vraag of de techgigant echt zonder nieuws en politiek kan. Deze elementen hebben Twitter juist succesvol gemaakt, bijvoorbeeld als een onmisbare bron bij groot nieuws, maar ze kunnen ook haat en polarisatie veroorzaken.
Meta heeft in de afgelopen jaren veel geleerd over het aanpakken van ongewenste inhoud, zoals desinformatie, bedreigingen en beledigingen en de reacties daarop. Nu krijgt het bedrijf er met Threads nog een platform bij dat gemodereerd moet worden. Meta heeft aangekondigd dat dezelfde regels zullen gelden op Threads als op Instagram.
Hoewel Threads op dit moment nog een klein platform is, zal de snelle groei toezichthouders en overheden waarschijnlijk alarmeren. Meta heeft dan straks maar liefst drie grote sociale platforms en twee chat-apps, wat het bedrijf nog machtiger maakt. Dit is precies waar bestuurders in de Verenigde Staten en de Europese Unie zich tegen verzetten, en er loopt momenteel zelfs een rechtszaak in de VS om Meta op te splitsen.
Vanwege de macht van techreuzen zoals Meta heeft de Europese Unie de afgelopen jaren gewerkt aan strenge regelgeving. Hierdoor is Threads nog niet direct beschikbaar in de EU. Deze regels hebben dus impact, maar consumenten die op zoek zijn naar een alternatief voor Twitter worden ook geraakt. De Europese Commissie kon geen directe reactie geven op vragen van de NOS over dit onderwerp.