Europese Unie investeert miljarden om positie in chipindustrie te versterken
Gepubliceerd op 11/07/2023 11:00 in Tech
Europa staat voor een grote uitdaging in de wereldwijde machtsstrijd om de beste computerchips. De Europese Unie (EU) moet zich staande zien te houden in deze geopolitieke strijd, waarbij de winnaar zowel digitale als militaire macht in handen heeft. Vandaag stemt het Europees Parlement over een wet, genaamd de Chips Act, die miljardeninvesteringen in de chipindustrie mogelijk moet maken en zo de positie van Europa moet verstevigen.
Het belang van investeringen in deze sector wordt wereldwijd erkend. Niet alleen de EU, maar ook landen als de Verenigde Staten, China en Japan investeren tientallen miljarden euro's in de chipindustrie. Luc Van den Hove, CEO van het prestigieuze onderzoeksinstituut Imec in Leuven, benadrukt het belang van een sterk Europees plan dat de positie van Europa in de chipketen versterkt en opbouwt ten opzichte van de VS en Azië.
De nieuwe wet, die momenteel wordt besproken in het Europees Parlement, krijgt steun in Nederland. Nederlandse bedrijven in de chipindustrie zien de wet als een waardevolle ontwikkeling. Maurice Geraets, uitvoerend directeur bij chipfabrikant NXP, geeft aan dat Europa verstandig handelt door meer te investeren in deze cruciale industrie.
Hoewel de wet nog niet definitief is, zijn er al verschillende ontwikkelingen gaande. Zo bouwt chipmaker Intel nieuwe fabrieken ter waarde van tientallen miljarden euro's in Duitsland, met steun van de Duitse regering. Ook in Frankrijk wordt een fabriek gebouwd met miljardeninvesteringen. Deze fabrieken zijn een belangrijk onderdeel van de Chips Act.
Het doel van de EU is om minder afhankelijk te worden van andere delen van de wereld, waar momenteel het merendeel van de chipproductie plaatsvindt. Europa streeft ernaar om 20 procent van de wereldwijde chipmarkt te veroveren, wat een verdubbeling betekent. Of dit haalbaar is, is de vraag aangezien andere delen van de wereld ook aanzienlijke investeringen doen.
Daarnaast richt de wet zich op innovatie, onderzoek, onderwijs en het creëren van ruimte om nieuwe chipvarianten te testen. De EU rekent op 43 miljard euro aan overheidsinvesteringen, waarvan een derde vanuit de EU zelf komt. De rest zal worden bijgedragen door de lidstaten.
NXP heeft geen plannen om extra fabrieken in Europa te bouwen, maar wil zich richten op onderzoek. Het is echter niet zeker of bedrijven daadwerkelijk financiële steun zullen ontvangen op basis van de Chips Act. Chipmachinemaker ASML noemt de wet een erkenning van de noodzaak om meer productiecapaciteit in Europa te ontwikkelen.
Ivo Raaijmakers, voormalig technisch directeur bij ASM en adviseur van het bestuur, hoopt vooral dat de wet momentum zal creëren. Hij ziet het als een startpunt om geavanceerde fabrieken in Europa te realiseren en sterke punten op te bouwen. Hoewel het nog jaren kan duren voordat Europa daadwerkelijk onafhankelijker wordt, streeft ASML naar een gezonde wederzijdse afhankelijkheid.
Met de Chips Act investeert de Europese Unie miljarden om haar positie in de chipindustrie te versterken. Deze investeringen moeten ervoor zorgen dat Europa minder afhankelijk wordt van andere delen van de wereld en een groter aandeel in de wereldwijde chipmarkt verovert. Het is afwachten of deze ambitie werkelijkheid wordt, maar de wet creëert in ieder geval momentum voor Europa om geavanceerde fabrieken te ontwikkelen en sterke punten op te bouwen.