Chipindustrie in dip door afnemende vraag, maar verwacht groei in 2022
Gepubliceerd op 21/07/2023 02:00 in Tech
De Taiwanese chipfabrikant TSMC heeft voor het derde kwartaal op rij een daling in omzet en winst gerapporteerd. De wereldwijde economische onzekerheid als gevolg van hoge inflatie en energieprijzen wordt door het bedrijf genoemd als oorzaak. Ook chipmachinemaker ASML ziet een daling in het aantal bestellingen gedurende het derde kwartaal, hoewel de totale omzet nog wel stijgt. Dit duidt erop dat klanten zoals TSMC terughoudender zijn geworden.
De terughoudendheid van klanten wordt weer veroorzaakt door een afname in de vraag van hun eigen klanten, zoals fabrikanten van laptops en telefoons. Marktonderzoeker IDC heeft vastgesteld dat smartphoneverkopen gedurende zeven opeenvolgende kwartalen zijn gedaald, met een gemiddelde daling van bijna 15 procent. De daling in computerverkopen is nog groter, namelijk bijna 26 procent.
Volgens Daniel Citroen, sectorspecialist technologie bij ING, bevindt de chipmarkt zich momenteel in een neerwaartse cyclus. Hij voorspelt echter dat deze dip van korte duur zal zijn en dat de markt volgend jaar weer zal groeien. Onderzoeker IDC deelt deze verwachting en merkt op dat de chipmarkt voorheen te maken had met grote schommelingen tussen tekorten en overschotten, terwijl dit nu minder het geval is.
De afnemende vraag komt na een periode van grote tekorten veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder de pandemie. De vraag naar producten met chips, zoals smartphones, spelcomputers, auto's, laptops en elektrische fietsen, nam enorm toe doordat mensen massaal thuisbleven en hun geld aan andere zaken besteedden in plaats van aan vakanties en uitstapjes.
Volgens Citroen blijven fabrikanten nu investeren omdat de verwachting voor de lange termijn is dat de vraag naar chips blijft toenemen, aangezien ze in vrijwel alle sectoren worden gebruikt, inclusief energietransitie en kunstmatige intelligentie.
Naast de bestaande chipfabrieken worden er momenteel over de hele wereld nieuwe fabrieken gebouwd, waaronder in Europa door Intel in Duitsland. TSMC overweegt ook een fabriek in Duitsland te vestigen, hoewel het bedrijf dit nog niet officieel heeft bevestigd. Mogelijk zijn er nog onderhandelingen gaande over de financiƫle bijdrage van de Duitse overheid.
Deze ontwikkelingen zijn goed nieuws voor ASML, aangezien topman Peter Wennink verwacht dat er vanaf 2025 een grote vraag zal ontstaan naar machines van het bedrijf. Dit komt door de verwachte komst van nieuwe fabrieken. Citroen benadrukt dat het voor grote spelers in de industrie cruciaal is om ver vooruit te kijken en te plannen. Hij sluit niet uit dat er in 2024 opnieuw een tekort kan ontstaan voordat veel van de geplande fabrieken operationeel zijn.