Zoom verplicht personeel om deels op kantoor te werken na coronatijd
Gepubliceerd op 08/08/2023 14:00 in Tech
Het Amerikaanse bedrijf Zoom, dat tijdens de coronapandemie een belangrijke rol speelde in het thuiswerken, heeft aangekondigd dat medewerkers die dichtbij wonen weer minstens twee dagen per week op kantoor moeten komen werken.
Zoom heeft wereldwijde bekendheid verworven tijdens de pandemie, waarbij de term "zoomen" werd gebruikt om videovergaderingen aan te duiden. Scholen, families en vrienden over de hele wereld maakten gebruik van de diensten van Zoom om met elkaar in contact te blijven.
Het bedrijf is nu van mening dat hybride werken, waarbij medewerkers zowel thuis als op kantoor werken, de beste aanpak is. Dit geldt met name voor medewerkers die binnen een straal van 80 kilometer van het kantoor wonen. Zoom gelooft dat werken op kantoor de effectiviteit ten goede komt, bijvoorbeeld voor het stimuleren van innovatie en het leveren van een optimale service aan gebruikers.
Zoom staat niet alleen in deze visie. In de afgelopen maanden hebben ook grote bedrijven zoals Google, Amazon en Disney het volledig thuiswerken losgelaten. Zelfs het Witte Huis heeft zijn personeel gevraagd om vaker aanwezig te zijn, mede vanwege de aankomende verkiezingen. CNN heeft dit nieuws vernomen uit een interne mail.
Volgens een maandelijks onderzoek van Stanford University werkte in juli ongeveer 12 procent van de Amerikanen volledig thuis, terwijl 29 procent zowel op kantoor als thuis werkte. Deze cijfers komen overeen met de situatie in het Verenigd Koninkrijk.
In Nederland werkte in 2022 nog 45 procent van de mensen gedeeltelijk thuis. Voor de pandemie lag dit percentage rond de 37 procent.
Eerder onderzoek van Stanford toonde al aan dat thuiswerken vaker voorkomt in landen waar Engels wordt gesproken in vergelijking met Aziatische en Europese landen. Werknemers pleiten vaker voor meer flexibiliteit in werken dan werkgevers willen bieden.
Zoom had eerder aangegeven dat personeel onbeperkt kon thuiswerken. Het technologiebedrijf had aan het begin van dit jaar wereldwijd ongeveer 8.400 werknemers, waarvan de helft in de Verenigde Staten. In februari heeft Zoom echter 1.300 banen geschrapt, omdat de vraag naar de diensten van het bedrijf was afgenomen na de piek van de coronatijd.