Nvidia boekt recordwinst door enorme vraag naar AI-chips

Gepubliceerd op 24/08/2023 18:00 in Tech

De Amerikaanse chipgigant Nvidia heeft in het afgelopen kwartaal records gebroken, dankzij de grote vraag naar zijn geavanceerde grafische computerkaarten. De winst bedroeg maar liefst 6,2 miljard dollar, tien keer meer dan dezelfde periode vorig jaar. De explosie aan nieuwe toepassingen in kunstmatige intelligentie (AI) heeft geleid tot een enorme vraag naar Nvida's graphics processing unit (GPU), waarop bijna alle grote AI-systemen zijn getraind.

De vraag naar Nvidia's chips is zo groot dat het bedrijf niet aan de vraag kan voldoen. Zowel grote techbedrijven als start-ups proberen zoveel mogelijk van deze chips in te slaan, wat resulteert in een enorme vraag. Volgens Chris Miller, auteur van het toonaangevende boek Chip War, is het hele bedrijfsleven aan het experimenteren met generatieve AI, waarbij kunstmatige intelligentie op basis van een opdracht zelf iets creëert.

Nvidia werd dertig jaar geleden opgericht in een Amerikaans restaurant genaamd Denny's, in tegenstelling tot de traditie in Silicon Valley om te beginnen in iemands garage. De topman en een van de oprichters, Jensen Huang, staat al die jaren aan het roer van het bedrijf. Hij wordt omschreven als een man met ontwapenende humor naar buiten toe, maar als een strenge baas op kantoor. Bloomberg beschrijft hem zelfs als de "bijna perfecte AI", omdat hij foute keuzes uit het geheugen van het bedrijf kan wissen.

Hoewel Nvidia groot is geworden met videokaarten voor gamers, is het bedrijf recentelijk het centrum geworden van de AI-boom. Vorig jaar verkocht Nvidia voor het eerst meer chips aan datacenters voor AI-toepassingen, wat meteen goed was voor meer dan de helft van de omzet. Het bedrijf heeft sterk geïnvesteerd in chips en software voor AI-systemen, waardoor de hele AI-gemeenschap is opgegroeid met Nvidia.

Met een beurswaarde van meer dan 1000 miljard dollar behoort Nvidia tot de allergrootste bedrijven. Het is zelfs twee keer zoveel waard als de Taiwanese chipfabrikant TSMC, die de chips voor Nvidia produceert. Echter, net als het Nederlandse ASML, is Nvidia ook betrokken bij de geopolitieke machtsstrijd tussen de VS en China. De VS heeft restricties opgelegd aan de verkoop van geavanceerde AI-chips aan China, wat Nvidia heeft gedwongen om zijn belangrijkste chips aan te passen om alsnog aan China te kunnen verkopen. Deze omweg lijkt echter van tijdelijke aard te zijn, aangezien de VS ook de verkoop van deze aangepaste chip wil verbieden.

De enorme vraag naar Nvidia's AI-chips heeft het bedrijf naar nieuwe hoogtes gebracht en maakt het een essentiële speler in de AI-industrie. Met de voortdurende ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie ligt een rooskleurige toekomst in het verschiet voor Nvidia.

Lees meer nieuws in tech