Grootste botnet ter wereld, Qakbot, onschadelijk gemaakt door politieactie in meerdere landen
Gepubliceerd op 29/08/2023 21:00 in Tech
Een politieactie in verschillende landen, waaronder Nederland, heeft ervoor gezorgd dat een van de grootste botnets ter wereld, genaamd Qakbot, nu onschadelijk is gemaakt. Dit nieuws is gezamenlijk bekendgemaakt door de politie en het Openbaar Ministerie.
Qakbot bestond uit meer dan 700.000 geïnfecteerde computers wereldwijd, die waren besmet met malware. Met behulp van deze software konden criminelen ongemerkt toegang krijgen tot de geïnfecteerde computers. Hierdoor konden ze data stelen van bedrijven en grote organisaties, om dit vervolgens tegen betaling vrij te geven. Sinds 2008 heeft Qakbot op deze manier honderden miljoenen euro's aan schade toegebracht aan bedrijven en overheidsinstellingen.
Het Qakbot-netwerk, ook bekend onder de namen Qbot en Pinkslipbot, verspreidde zich voornamelijk via phishing mails. Deze e-mails moedigden gebruikers aan om geïnfecteerde bijlagen te openen, zoals Word-documenten of pdf-bestanden. Vervolgens nestelde de malware zich in de computer van het slachtoffer en verspreidde zichzelf verder.
In de nacht van afgelopen vrijdag op zaterdag zijn de politiediensten van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Roemenië, Litouwen, Frankrijk, Duitsland en Nederland erin geslaagd om in te breken in het Qakbot-netwerk en de malware te verwijderen van de geïnfecteerde computers. In Nederland zijn 22 computerservers in beslag genomen waarvandaan de software volgens het Openbaar Ministerie werd verspreid.
Hoewel het onbekend is of er mensen zijn gearresteerd tijdens deze politieactie, genaamd 'Duck Hunt', heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie, dat de actie coördineerde, wel beslag gelegd op ongeveer 8,6 miljoen dollar aan cryptogeld.
De Nederlandse politie heeft aangegeven dat bij deze actie ongeveer 7,6 miljard gevoelige gegevens van computergebruikers zijn opgespoord, zoals mailadressen en wachtwoorden, die onderdeel uitmaakten van het Qakbot-netwerk. Via 'Check je Hack' kunnen gebruikers zelf controleren of zij slachtoffer zijn geweest van deze malware.
Met de succesvolle ontmanteling van Qakbot is een grote stap gezet in de strijd tegen cybercriminaliteit. Het wereldwijde botnet, dat verantwoordelijk was voor enorme schade, is nu onschadelijk gemaakt dankzij de gezamenlijke inspanningen van de politie en het Openbaar Ministerie in verschillende landen. Deze actie toont aan dat internationale samenwerking essentieel is om cybercriminelen aan te pakken en de veiligheid van gebruikers wereldwijd te waarborgen.