Nederlandse chipmaker Nexperia worstelt met geopolitieke spanningen

Gepubliceerd op 17/09/2023 19:00 in Tech

Het Nederlandse chipbedrijf Nexperia, dat zich richt op de productie van eenvoudige chips, ondervindt problemen als gevolg van het veranderende politieke klimaat. Net als ASML is Nexperia verstrikt geraakt in geopolitieke strijd. Het krijgt geen subsidie voor een project in Duitsland, moet een fabriek in Wales afstoten en de overname van de Nederlandse chipstart-up Nowi is onzeker geworden.

Nexperia was lange tijd onderdeel van chipmaker NXP, dat ooit ontstaan is binnen Philips. Terwijl NXP zich richt op de productie van geavanceerde sensoren en chips, zoals chips voor contactloos betalen met je telefoon, richt Nexperia zich op meer eenvoudige schakelaars - ook wel 'boutjes en moertjes onder chips' genoemd. Het bedrijf produceert jaarlijks 100 miljard van deze chips, die terug te vinden zijn in allerlei apparaten, van telefoons tot stofzuigers en auto's.

Nexperia had interesse getoond in de overname van de Delftse start-up Nowi, die chips produceert die energie uit de omgeving halen, zoals trillingen, warmte en licht. Deze technologie zou bijvoorbeeld kunnen worden toegepast in sensoren in de weg, die via zonlicht van energie kunnen worden voorzien zonder dat de batterijen vervangen hoeven te worden. Echter, de overname van Nowi door Nexperia heeft de aandacht van de overheid getrokken. Sinds juni is er nieuwe wetgeving van kracht die de minister van Economische Zaken de mogelijkheid geeft om bepaalde voorwaarden te stellen aan overnames met het oog op nationale veiligheid, of deze zelfs tegen te houden.

Nu wordt er bekeken of er een uitgebreid onderzoek moet komen naar de overname van Nowi door Nexperia. De besluitvorming hierover is nog gaande, maar Nexperia hoopt snel duidelijkheid te krijgen. De nieuwe wetgeving wordt gezien als een signaal aan de techsector, waarbij extra voorzichtigheid wordt geadviseerd bij het aangaan van samenwerkingen met Chinese partijen. Vooral Chinese bedrijven kunnen rekenen op extra aandacht.

De overname van Nowi staat onder een vergrootglas vanwege het moederbedrijf van Nexperia, Wingtech, dat een Chinees bedrijf is. Demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken heeft aangegeven dat Nederland extra alert moet zijn op China, omdat gevoelige technologie mogelijk voor militaire doeleinden gebruikt kan worden. Bart Groothuis, VVD-Europarlementariƫr, vreest specifiek dat de technologie van Nowi in mini-drones kan belanden die zelfstandig aanvallen kunnen uitvoeren.

Nexperia verzet zich tegen deze zorgen en benadrukt dat het bedrijf niet van plan is om de chips te ontwikkelen voor militaire doeleinden. Volgens hen is de technologie van Nowi niet zo uniek en is het ook niet zo wereldschokkend. Peter Baltus, hoogleraar elektronica aan de TU Eindhoven, bevestigt dit en acht de kans klein dat de technologie gebruikt zal worden in kleine drones. Hij ziet echter wel militaire toepassingen in oorlogssituaties waar batterijen niet vervangen kunnen worden.

De problemen waar Nexperia tegenaan loopt, laten zien hoe groot de geopolitieke spanningen op dit gebied zijn. Dit wordt ook duidelijk in Duitsland, waar Nexperia geen financiƫle steun heeft gekregen voor een innovatieproject in een bestaande fabriek. De Duitse overheid achtte het verstrekken van subsidie aan Nexperia onjuist vanwege het Chinese moederbedrijf en de mogelijke militaire toepassingen van de chips. Nexperia vraagt zich af hoe graag Europa het bedrijf nog wil hebben.

Het is afwachten hoe de geopolitieke spanningen en wetgevingen zich zullen ontwikkelen en wat de consequenties zullen zijn voor Nexperia en andere techbedrijven die te maken hebben met Chinese betrokkenheid.

Lees meer nieuws in tech