NFT-markt ingestort - Grote meerderheid van digitale eigendommen blijkt waardeloos

Gepubliceerd op 25/09/2023 20:00 in Tech

Twee jaar na de hype rond digitale eigendommen, ook wel bekend als non-fungible tokens (NFT's), is er weinig enthousiasme meer voor de technologie. Uit onderzoek van de website dappGambl blijkt dat de markt volledig is ingestort en het overgrote deel van de NFT's op dit moment niets waard is. Zelfs investeerders die dachten dat een investering in NFT's een garantie voor succes was, zijn teleurgesteld.

In 2021 werden in korte tijd miljoenen digitale kunstwerken verhandeld, soms voor aanzienlijke bedragen. Zo kocht een zakenman in Maleisië bijvoorbeeld het allereerste bericht ooit op Twitter voor bijna 2,5 miljoen euro. Dit bericht, geplaatst door oprichter Jack Dorsey op 21 maart 2006, was een van de vroegste en opvallendste NFT-aankopen.

Echter, de situatie is drastisch veranderd. In juli van dit jaar bedroeg de wekelijkse verhandelde waarde slechts 80 miljoen dollar, wat slechts 3 procent is van de waarde op het hoogtepunt in augustus 2021. Uit het onderzoek van dappGambl blijkt dat maar liefst 95 procent van de NFT-collecties momenteel een marktwaarde van 0 ethereum heeft. Dit betekent dat 23 miljoen mensen een waardeloze investering in handen hebben.

"Dit laat het ongelooflijk risicovolle karakter van de NFT-markt zien en benadrukt de noodzaak van grondig onderzoek voordat men dure aankopen doet," aldus de analyse van de website.

Bovendien blijkt uit het onderzoek dat bijna 80 procent van alle NFT-collecties niet verkocht is. Dit betekent dat er meer aanbod is dan vraag, wat resulteert in een kopersmarkt waarin investeerders zeer kritisch zijn bij het afwegen van de stijl, zeldzaamheid en potentiële waarde van NFT's voordat ze tot een aankoop overgaan. De markt wordt omschreven als "zeer speculatief en volatiel."

Naast de ingestorte markt en de waardeloze NFT-collecties, blijft er ook kritiek bestaan op de milieu-impact van de NFT-handel. DappGambl heeft ontdekt dat ruim 195.000 onverkochte NFT-collecties samen evenveel CO2 verbruiken als 2048 huishoudens. Dit komt doordat het proces om een NFT te maken, waarbij een item aan de blockchain wordt toegevoegd, veel elektriciteit vereist.

Ondanks de huidige neergang en de kritiek, is dappGambl nog steeds van mening dat NFT's een toekomst hebben. Ze geloven dat historisch relevante NFT's, zoals Pokémonkaarten van de eerste editie, waardevol kunnen blijven. Daarnaast kunnen NFT's ook op zichzelf kunstwerken zijn of praktische toepassingen hebben, zoals in de gamewereld.

Het is duidelijk dat de NFT-markt momenteel een moeilijke fase doormaakt, waarbij veel investeerders met waardeloze digitale eigendommen achterblijven. Het is belangrijk om kritisch te blijven en zorgvuldig onderzoek te doen voordat men besluit te investeren in NFT's.

Lees meer nieuws in tech