Chinese hackers stelen tienduizenden e-mails van Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken
Gepubliceerd op 28/09/2023 14:00 in Tech
Chinese hackers hebben tienduizenden e-mails buitgemaakt van medewerkers van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit werd bekendgemaakt door een functionaris van de Amerikaanse Senaat aan persbureau Reuters.
De hack vond plaats in juli, maar pas nu wordt duidelijk hoe omvangrijk deze was. In totaal zijn er 60.000 e-mails buitgemaakt van 10 accounts van het ministerie. Negen van de slachtoffers waren werkzaam in Oost-Azië en de Stille Oceaanregio als diplomaten, terwijl de andere medewerker zich bezighield met Europa.
Volgens eerdere rapporten zijn de hackers gelieerd aan de Chinese overheid, hoewel Peking deze beschuldiging ontkent. Ze zouden toegang hebben gekregen tot e-mailaccounts van ongeveer 25 organisaties, waaronder de Amerikaanse ministeries van Handel en Buitenlandse Zaken, evenals overheden in West-Europa. Het blijft echter onduidelijk wat er precies is buitgemaakt tijdens de hack.
De hackers waren in staat om een apparaat van een ontwikkelaar van Microsoft te bemachtigen, waarmee ze de hack hebben uitgevoerd. De groep, die zichzelf Storm-0558 noemt, maakte gebruik van vervalste digitale authenticatietokens om toegang te krijgen tot de e-mailaccounts. Pas na enkele weken ontdekte Microsoft de hack, nadat gebruikers van Outlook hadden geklaagd over problemen met hun accounts.
Deze recente aanval benadrukt de voortdurende bezorgdheid over de cyberbeveiliging van overheidsinstanties en de rol van statelijke actoren bij dergelijke aanvallen. De Amerikaanse autoriteiten en Microsoft hebben herhaaldelijk gewaarschuwd voor de dreiging van Chinese hackers en hebben opgeroepen tot verhoogde maatregelen om dergelijke aanvallen te voorkomen.
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog geen officiële reactie gegeven op de hack. Het is onduidelijk of er al stappen zijn ondernomen om de gevolgen van de hack te beperken of de beveiliging van de systemen te verbeteren.
Deze nieuwe hack onderstreept de noodzaak van een versterkte samenwerking tussen landen op het gebied van cyberbeveiliging en het delen van inlichtingen. Het is ook een herinnering aan de voortdurende uitdagingen waarmee overheden worden geconfronteerd bij het beschermen van gevoelige informatie en het waarborgen van de integriteit van hun systemen.
Het is nu aan het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken om passende maatregelen te nemen om de gevolgen van deze hack aan te pakken en te zorgen voor een verbeterde beveiliging van hun systemen om toekomstige aanvallen te voorkomen.