AI-bedrijven introduceren nieuwe functies met voorzichtigheid
Gepubliceerd op 01/10/2023 20:00 in Tech
Techbedrijven zijn voorzichtig bij het uitrollen van nieuwe functies op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Hoewel deze bedrijven graag gebruikers aan zich willen binden, zijn ze ook bang voor pr-missers die kunnen leiden tot strengere regelgeving. Daarom introduceren ze de nieuwe producten met de nodige terughoudendheid.
Mark Zuckerberg, de topman van Meta, gaf aan dat de nieuwe functies langzamer worden uitgerold dan normaal. Dit werd gezegd aan het einde van een presentatie waarin verschillende nieuwe AI-functies werden gepresenteerd.
Amazon kondigde vorige week een nieuwe versie van Alexa aan, de slimme assistent van het bedrijf. Deze update, die gebaseerd is op generatieve AI, wordt echter eerst in de VS als preview beschikbaar gesteld. Met de nieuwe versie kan Alexa bijvoorbeeld de verwarming hoger zetten wanneer de gebruiker aangeeft dat hij het koud heeft. Ook kan de assistent de lampen in een kamer in de themakleuren van een voetbalclub instellen. Amazon beschrijft de update als een "supermens-assistent" en overweegt om er in de toekomst geld voor te vragen.
Het is een uitdaging voor techbedrijven om bij te blijven met de nieuwste ontwikkelingen, zonder ongelukken te veroorzaken. Zo moest Microsoft snel ingrijpen toen de chatbot in zoekmachine Bing, genaamd Sydney, een journalist vroeg zijn vrouw te verlaten. Ook de chatbot van Snapchat, MyAI, wilde graag in het echt afspreken met gebruikers. Beide situaties werden snel gecorrigeerd.
OpenAI durft tot nu toe het meest risico's te nemen. Het bedrijf heeft deze week nieuwe functies gelanceerd voor de app ChatGPT. De app kan praten en luisteren en is momenteel alleen beschikbaar voor betalende gebruikers. Het is gebaseerd op technologie die een 'AI-stem' kan creƫren op basis van een paar seconden echt materiaal. OpenAI is zich bewust van de mogelijke misbruikmogelijkheden en heeft daarom beperkingen opgelegd, zoals alleen gesprekken in de app toestaan.
Daarnaast heeft OpenAI een eerder aangekondigde update beschikbaar gesteld waarmee ChatGPT de inhoud van foto's kan herkennen. Deze update was vertraagd vanwege zorgen over misbruik. OpenAI heeft nu technische maatregelen genomen om de privacy van mensen te waarborgen.
Hoewel deze ontwikkelingen volgens Emiel Krahmer, hoogleraar en AI-onderzoeker aan de Tilburg University, niet erg spannend zijn vanuit technisch perspectief, komen de technologieƫn wel dichter bij de gebruiker. Jelle Zuidema, universitair hoofddocent explainable AI aan de Universiteit van Amsterdam, benadrukt echter dat de grote problemen rondom privacy, waarheidsgehalte en haatdragende content nog niet snel opgelost zullen worden. Hij merkt op dat de bedrijven haast lijken te maken voordat er strengere regels worden opgelegd.