Chipmaker TSMC ziet omzet groeien door grote vraag naar AI-chips

Gepubliceerd op 19/10/2023 17:00 in Tech

Na een omzetdaling gedurende drie opeenvolgende kwartalen, heeft chipmaker TSMC weer groei laten zien. Ook voor het huidige kwartaal ziet het er beter uit, hoewel de inkomsten nog steeds lager uitvallen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

In het afgelopen kwartaal behaalde het Taiwanese bedrijf een omzet van 17,2 miljard dollar (omgerekend 16,3 miljard euro). TSMC profiteert sterk van de grote vraag naar computerchips die gebruikt kunnen worden bij de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI).

Tijdens een gesprek met analisten merkte CEO C.C. Wei op dat de vraag groter is dan de capaciteit die de fabrikant momenteel heeft. Er is al geruime tijd een tekort aan GPU's (graphics processing units), die bijzonder geschikt zijn voor zware AI-taken. Toepassingen zoals ChatGPT kunnen niet zonder dit soort chips draaien. Nvidia is de belangrijkste leverancier van GPU's en presenteerde in augustus zeer sterke groeicijfers. TSMC produceert vervolgens deze chips.

Daarnaast merkte TSMC op dat de vraag naar AI-chips niet voldoende is om het wegvallen van de vraag op andere gebieden in de markt te compenseren. Wei sprak over "voorzichtige klanten" die scherp op hun voorraden letten, en hij verwacht dat dit ook in het laatste kwartaal van dit jaar het geval zal zijn.

De kwartaalcijfers van TSMC komen een dag na die van chipmachinemaker ASML. Deze twee bedrijven hebben een hechte relatie, aangezien ASML de leverancier is van machines die onmisbaar zijn voor TSMC om geavanceerde chips te produceren. TSMC is 's werelds grootste onafhankelijke chipfabrikant.

ASML zag de bestellingen ten opzichte van vorig jaar met 70 procent dalen. Desondanks ligt de omzet nog steeds hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De chipsector bevindt zich momenteel in een dip, maar ASML verwacht dat het keerpunt volgend jaar zal komen. 2024 wordt een "transitiejaar" genoemd. Bovendien verwacht het bedrijf, op basis van signalen van klanten zoals TSMC, dat de groei vanaf 2025 weer "aanzienlijk" zal toenemen, aldus CEO Peter Wennink tijdens het gesprek met analisten.

Beide bedrijven hebben ook gereageerd op de exportmaatregelen van de Verenigde Staten die deze week zijn aangekondigd. Deze maatregelen zijn bedoeld om te voorkomen dat China verdere ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie kan doormaken en deze technologie kan inzetten voor militaire doeleinden.

TSMC gaat er voorlopig van uit dat de impact van deze maatregelen "beperkt" en "beheersbaar" is op de korte termijn, maar er is nog onduidelijkheid over de lange termijn. ASML heeft eerder deze week hetzelfde aangegeven. Wennink merkte echter op dat de maatregelen van de Nederlandse overheid, die vanaf 1 januari 2024 van kracht worden, betekenen dat er dit jaar 10 tot 15 procent minder machines worden geƫxporteerd.

Lees meer nieuws in tech