Makers van krachtigste AI-systemen verplicht om veiligheidstesten te delen met de Amerikaanse overheid
Gepubliceerd op 30/10/2023 23:00 in Tech
President Biden vaardigt decreet uit om grip te krijgen op AI-ontwikkelingen
De Amerikaanse president Biden heeft vandaag een presidentieel decreet uitgevaardigd waarin staat dat bedrijven die 'krachtige AI-systemen' ontwikkelen, verplicht zijn om veiligheidstesten en andere "kritieke informatie" te delen met de overheid. Dit besluit maakt deel uit van een reeks maatregelen waarmee de Amerikaanse regering meer controle wil krijgen over kunstmatige intelligentie (AI). Het decreet is gericht op bedrijven die een bedreiging vormen voor de veiligheid van de Verenigde Staten. Het specifieke risico wordt echter niet nader beschreven en er wordt evenmin vermeld wie bepaalt wanneer er sprake is van zo'n risico.
Het is belangrijk op te merken dat een presidentieel besluit geen wet is en dat toestemming van het Congres vereist is. President Biden roept daarom de parlementariërs op om wetgeving op dit gebied op te stellen.
Volgens een anonieme overheidsfunctionaris is het decreet met name bedoeld voor de volgende generatie AI-systemen en zal het bijvoorbeeld geen betrekking hebben op GPT4, de motor achter de nieuwste versie van de geavanceerde tekstgenerator ChatGPT. Hoewel de ontwikkelingen op het gebied van AI snel gaan, is het nog onduidelijk wanneer bedrijven daadwerkelijk met deze regels te maken zullen krijgen. Dit wekt de suggestie dat de Verenigde Staten hun eigen bedrijven niet te zwaar willen straffen met deze nieuwe regels.
De afgelopen tijd zijn het Witte Huis en grote techbedrijven al in gesprek over AI. In juli hebben de belangrijkste spelers op het gebied van AI vrijwillige afspraken gemaakt, waarbij ze beloofden informatie te delen over de veiligheid en betrouwbaarheid van hun systemen. Het besluit van president Biden maakt een einde aan deze vrijblijvendheid.
Naast eisen aan de grote techbedrijven heeft het decreet ook betrekking op het ontwikkelen van een watermerk, zodat duidelijk is wanneer werk door AI is gegenereerd. Dit watermerk zal echter alleen door federale overheden worden gebruikt en bedrijven zijn niet verplicht dit over te nemen. Het Witte Huis hoopt echter wel dat het een voorbeeld zal zijn voor bedrijven en overheden wereldwijd.
Daarnaast zijn er maatregelen genomen om de privacy van Amerikanen te beschermen, gelijkheid te bevorderen en de rechten van consumenten, patiënten en studenten te waarborgen, evenals werknemers. Het decreet beoogt ook ervoor te zorgen dat de Amerikaanse overheid zelf op een verantwoorde en effectieve manier gebruikmaakt van AI.
Op dezelfde dag heeft de regering-Biden ook aangekondigd dat er een vrijwillige gedragscode voor AI is geïnitieerd door de G7-landen en de Europese Unie. Deze gedragscode beschrijft hoe grote landen willen omgaan met AI, in het licht van zorgen over privacy en veiligheid.
Woensdag begint er een tweedaagse AI-bijeenkomst in het Verenigd Koninkrijk, waarbij de focus ligt op de veiligheid van AI. Vicepresident Harris zal namens de Verenigde Staten aanwezig zijn, terwijl commissievoorzitter Von der Leyen namens de EU deelneemt. Staatssecretaris Van Huffelen vertegenwoordigt Nederland op deze bijeenkomst. Ook wordt er een delegatie uit China verwacht.