Kans neemt toe dat strengere regels voor ChatGPT en vergelijkbare AI-tools worden vermeden

Gepubliceerd op 06/12/2023 14:00 in Tech

De technologie achter de populaire chatbot ChatGPT en andere AI-tools zou kunnen ontsnappen aan de strenge Europese regels voor kunstmatige intelligentie, bekend als de AI Act. Dit is een opvallende koerswijziging, aangezien zowel de EU-lidstaten als het Europees Parlement eerder dit jaar vóór deze regels waren. Deze verandering is het gevolg van de bezorgdheid van de drie grootste EU-landen, Duitsland, Frankrijk en Italië, die vrezen dat strenge regels niet alleen Amerikaanse techgiganten treffen, maar ook Europese bedrijven.

De laatste cruciale onderhandelingsronde tussen het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie, onder leiding van de Europese Commissie, vindt vandaag plaats. De AI Act wordt al jaren ontwikkeld en heeft als uitgangspunt dat strengere regels gelden voor technologieën met hogere risico's. Echter, deze regels werden bedacht voordat ChatGPT vorig jaar op de markt werd gebracht.

Brussel wil streng toezicht houden op de ontwikkelingen rond kunstmatige intelligentie, met name op foundation models zoals die worden gebruikt in ChatGPT. Ontwikkelaars zouden verplicht worden om ervoor te zorgen dat hun technologie geen schade toebrengt aan mensenrechten, gezondheid en het milieu. Daarnaast moeten ze het misbruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal aanpakken.

De nieuwe ontwikkeling duidt er echter op dat bedrijven zelf regels mogen opstellen, zoals voorgesteld door Frankrijk, Duitsland en Italië. Hierdoor zouden grote techbedrijven zoals Microsoft, Google, Meta en OpenAI, de maker van ChatGPT, zelf kunnen bepalen hoe hun technologie werkt en welke beperkingen er gelden. Er zou wel toezicht moeten komen, maar critici vrezen dat bedrijven vooral hun eigen belangen zullen behartigen en minder oog zullen hebben voor maatschappelijke belangen.

Catelijne Muller, voorzitter van AI-organisatie ALLAI, reageert op deze ontwikkeling en benadrukt dat er dan geen dwangmiddelen zijn om bedrijven verantwoordelijk te houden. De voorgestelde plannen van de drie landen pleiten namelijk voor het beginnen zonder sanctiesysteem en het overwegen van sancties alleen bij herhaalde overtredingen.

De invloed van het lobbydocument van de drie landen is groot, aangezien zij veel gewicht in de schaal leggen. Europarlementariër Kim van Sparrentak, die namens de Groenen deelneemt aan de onderhandelingen, uit haar frustraties over het feit dat er al maanden over dit onderwerp wordt gesproken zonder resultaat. Zij wijst op de sterke lobby van zowel Amerikaanse techgiganten als twee Europese spelers, Mistral AI uit Frankrijk en Aleph Alpha uit Duitsland.

Hoewel Mistral AI nog niet heeft gereageerd, bevestigt Aleph Alpha dat zij het plan van de drie grote landen ondersteunen en meer vrijheid wensen vanwege de snelle ontwikkelingen in het veld. Cédric O, de toplobbyist van Mistral AI en voormalig minister van Digitale Zaken in Frankrijk, heeft aangegeven dat de AI-wet zijn bedrijf kan schaden vanwege de administratieve lasten die ermee gepaard gaan. Mistral AI, dat slechts een half jaar bestaat maar al een hoge waarde heeft, maakt zich zorgen over de impact van de voorgestelde wetgeving.

Europarlementariër Van Sparrentak geeft aan dat het parlement zal proberen om tijdens de laatste onderhandelingsronde regels bindend te maken, met name met betrekking tot het testen van AI-systemen. Als dit niet mogelijk is, zal van bedrijven hoogstens worden gevraagd om "hun best te doen".

Lees meer nieuws in tech