Europese Commissie opent onderzoek naar X wegens gebrek aan transparantie en bestrijding van desinformatie

Gepubliceerd op 19/12/2023 07:00 in Tech

De Europese Commissie heeft een onderzoek geopend naar het socialemediaplatform X om te beoordelen of het voldoende doet om desinformatie en illegale inhoud van berichten tegen te gaan, en of het platform transparant genoeg is. Het onderzoek richt zich onder andere op de functie Community Notes, waarmee gebruikers kunnen aangeven dat iets onwaar is, en het verificatiesysteem van X, bekend als de blauwe vinkjes.

Voor de overname door Elon Musk was het verificatiesysteem voorbehouden aan politici, sporters, filmsterren en journalisten, en diende het als een teken van de authenticiteit van het account. Echter, Musk heeft er een abonnementsmodel aan gekoppeld en tegenwoordig worden accounts met blauwe vinkjes steeds vaker geassocieerd met onjuiste informatie. Veel accounts die voorheen een vinkje hadden, hebben dit nu niet meer.

De Europese Commissie heeft deze eerste juridische stappen genomen op basis van de nieuwe Digitale Diensten Wet (DSA), die vorig jaar werd ingevoerd. Deze wet vereist dat sociale media voldoende maatregelen nemen tegen onder andere de verspreiding van ongewenste berichten. Het onderzoek naar X markeert de eerste keer dat de Europese Commissie een procedure opent om te beoordelen of de DSA is overtreden.

In oktober startte Brussel al een vooronderzoek naar X. Volgens experts werd de DSA waarschijnlijk al overtreden sinds de invoering ervan. Sarah Eskens, universitair docent recht en technologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, stelt dat de Europese Commissie snel begon met het verzamelen van informatie bij meerdere platforms om de wet te handhaven.

Eskens is niet verbaasd dat de commissie nu X onder de loep neemt. Sinds de overname door Elon Musk zijn er veel medewerkers, waaronder toezichthoudende moderators, ontslagen. Musk heeft publiekelijk aangegeven dat hij vrijheid van meningsuiting het belangrijkst vindt. Volgens Eskens zijn er intern veel veranderingen doorgevoerd sinds zijn komst.

Het onderzoek zal naar verwachting veel tijd in beslag nemen. De Europese Commissie kan uiteindelijk besluiten om boetes op te leggen aan X, maar het bedrijf kan ook tijdens het onderzoek toezeggingen doen, wat soms al voldoende kan zijn voor de commissie.

Het is niet de eerste keer dat X, samen met TikTok en moederbedrijf Meta van Facebook, een waarschuwing van Brussel heeft gekregen. Dit was vanwege het vermeende gebrek aan maatregelen tegen desinformatie met betrekking tot de oorlog tussen Israƫl en Hamas.

Het onderzoek van de Europese Commissie naar X illustreert de groeiende bezorgdheid over de verspreiding van desinformatie op socialemediaplatforms. Het is nu aan X om aan te tonen dat het zich inzet voor transparantie en het bestrijden van misleidende inhoud om verdere juridische consequenties te voorkomen.

Lees meer nieuws in tech