Tarieven van Apple voor app-bouwers in EU gaan omlaag onder nieuwe voorwaarden

Gepubliceerd op 25/01/2024 20:00 in Tech

Apple heeft aangekondigd dat het zijn tarieven voor app-bouwers in de Europese Unie (EU) zal verlagen, maar alleen als zij akkoord gaan met nieuwe voorwaarden. Deze veranderingen zijn een gevolg van de nieuwe wetgeving van de EU. Als gevolg van deze veranderingen zouden consumenten mogelijk apps kunnen downloaden via alternatieve downloadwinkels en kunnen bepaalde aankopen goedkoper worden.

Deze veranderingen zullen worden doorgevoerd in de nieuwe versie van Apples mobiele besturingssysteem iOS, versie 17.4. Deze versie zal in maart worden gelanceerd, wat toevallig ook de maand is waarin de Digitale Marktenwet van kracht wordt.

Hoewel Apple zich aanvankelijk hevig heeft verzet tegen deze nieuwe wetgeving van de EU, lijkt het bedrijf nu toe te geven aan de druk. Het is echter nog niet duidelijk of deze aanpassingen voldoende zullen zijn voor de Europese Commissie.

Niet alleen Apple, maar ook andere Amerikaanse techgiganten zoals Meta en Google zullen zich aan deze nieuwe wetgeving moeten houden en hun werkwijze moeten aanpassen. Gebruikers van Googles besturingssysteem Android kunnen bijvoorbeeld al apps downloaden buiten de Play Store om.

Op dit moment kunnen iPhone-gebruikers alleen apps downloaden via de App Store, waarbij hun Apple ID vaak gekoppeld is aan een creditcard. Hierdoor kunnen zij digitale aankopen doen zonder steeds betaalinformatie te hoeven invoeren. Apple int momenteel 15 tot 30 procent provisie over deze transacties.

In de toekomst zullen app-ontwikkelaars ervoor kunnen kiezen om naast Apples eigen kassasysteem ook gebruik te maken van een alternatief of gebruikers door te sturen naar een website. Daarnaast zal Apple nieuwe percentages hanteren die ontwikkelaars moeten afdragen, variërend van 10 tot 17 procent. Als ontwikkelaars ervoor kiezen om Apples eigen kassasysteem te gebruiken, komt daar nog eens 3 procent bij. Voor zeer populaire apps met meer dan een miljoen downloads wordt ook nog 50 cent per installatie per jaar in rekening gebracht. Dit geldt voor alle apps, ongeacht of ze beschikbaar zijn via de App Store of daarbuiten.

Hoewel het op het eerste gezicht lijkt dat deze veranderingen zowel ontwikkelaars als consumenten ten goede zullen komen, is het nog onduidelijk of dit in de praktijk ook daadwerkelijk het geval zal zijn.

Daarnaast staat Apple ontwikkelaars, zowel klein als groot, toe om een concurrerende downloadwinkel op te zetten. Hierdoor kunnen app-bouwers ervoor kiezen om hun app ook in deze alternatieve digitale winkels beschikbaar te maken. Apple vraagt geen commissie over transacties die via deze alternatieve downloadwinkels verlopen. Het is echter nog onbekend hoeveel van deze alternatieve opties daadwerkelijk zullen worden gecreëerd.

Om consumenten te beschermen, stelt Apple een aantal eisen voor ontwikkelaars die ook gelden voor apps die niet in de eigen App Store terechtkomen. Alle apps zullen worden onderworpen aan een 'basis-inspectie', onder andere op het gebied van privacy. Deze inspectie zal deels geautomatiseerd en deels uitgevoerd worden door medewerkers van Apple. Voordat een app gedownload kan worden, zal er een informatiescherm verschijnen met informatie over de ontwikkelaar, screenshots en andere essentiële informatie. Alternatieve downloadwinkels moeten eerst worden goedgekeurd en er is beveiliging om te voorkomen dat apps met malware kunnen worden geopend.

Spotify, een van de grote app-ontwikkelaars, volgt de veranderingen bij Apple nauwlettend. Het bedrijf is al geruime tijd verwikkeld in een juridische strijd met Apple via een klacht bij de Europese Commissie. Gisteren kondigde Spotify nieuwe betaalmogelijkheden aan binnen de app,

Lees meer nieuws in tech