Nederlandse organisaties kiezen massaal voor Amerikaanse maildiensten

Gepubliceerd op 01/03/2024 10:00 in Tech

Uit onderzoek van de NOS blijkt dat Nederlandse overheden, vitale bedrijven, scholen en zorginstellingen op grote schaal hun maildiensten uitbesteden aan Amerikaanse bedrijven zoals Microsoft en Google. Hoewel de servers vaak in Nederland of elders in de EU staan, kan de Amerikaanse overheid daar toch toegang toe krijgen.

Microsoft heeft het grootste aandeel in de e-mailmarkt, waarbij zes op de tien organisaties hun mailservers bij Microsoft hebben ondergebracht. Zelfs instanties zoals de Tweede Kamer, de Eerste Kamer, de Autoriteit Financiƫle Markten en de Nederlandse Zorgautoriteit maken gebruik van Microsoft mailservers.

Volgens een kritisch rapport van denktank Clingendael in opdracht van de AIVD brengt deze massale overstap naar Amerikaanse mailservers risico's met zich mee op het gebied van nationale veiligheid. Amerikaanse wetgeving maakt het namelijk mogelijk om data in te zien, ongeacht waar deze is opgeslagen.

Ondanks de verzekering van Microsoft dat zij de privacy van klanten goed beschermen en zich aan de AVG houden, blijft het risico bestaan. Onderzoekster Maaike Okano-Heijmans benadrukt dat wetten kunnen veranderen en dat de Europese afhankelijkheid van Amerikaanse diensten een groot risico vormt.

Het tekort aan Europese alternatieven en de lagere kosten en gemak van het uitbesteden van maildiensten aan externe bedrijven zoals Microsoft en Google hebben bijgedragen aan de populariteit van deze Amerikaanse diensten in Nederland. Zelfs Nederlandse internetbedrijven kiezen voor Microsoft, ondanks het ontbreken van een goed Europees alternatief.

Het marktaandeel van Google, Microsoft en Amazon bedraagt momenteel 80 procent in Nederland. Clingendael benadrukt dat de Nederlandse overheid juist zou kunnen investeren in Europese bedrijven om zo de Europese markt te versterken.

Lees meer nieuws in tech