EU controleert naleving nieuwe wet voor techgiganten

Gepubliceerd op 07/03/2024 14:00 in Tech

Grote techbedrijven zoals Apple, Alphabet (Google), Amazon, Microsoft, Meta (Facebook) en ByteDance (TikTok) moeten voldoen aan de Digital Markets Act (DMA) die de EU heeft ingesteld. De Europese Commissie gaat vanaf vandaag controleren of deze regels daadwerkelijk worden nageleefd.

Deze wet is bedoeld om de macht van techgiganten te beperken en meer concurrentie te creƫren. De regels gelden specifiek voor 22 platforms en diensten van zes grote bedrijven. De EU is van mening dat de techgiganten in het verleden misbruik hebben gemaakt van hun machtspositie, wat leidde tot beperkte concurrentie en hogere prijzen voor consumenten.

De nieuwe wet moet consumenten meer keuze bieden. Zo krijgen gebruikers bijvoorbeeld de mogelijkheid om zelf een standaard browser in te stellen op mobiele besturingssystemen iOS en Android. Daarnaast moeten bedrijven zoals Meta werken aan het koppelen van hun diensten, zodat gebruikers van verschillende chat-apps met elkaar kunnen communiceren.

Apple zal de meeste veranderingen moeten doorvoeren, met name in de App Store. De EU wil dat ontwikkelaars ook buiten de kassa van Apple om kunnen afrekenen en er komen alternatieve downloadwinkels.

Het is nog onduidelijk of de wet het gewenste effect zal hebben. Hoewel er al veranderingen zichtbaar zijn, blijft het de vraag of de concurrentie daadwerkelijk zal toenemen. Daarnaast kunnen de nieuwe regels ervoor zorgen dat bedrijven meer tijd nodig hebben om bepaalde functies in de EU uit te rollen, zoals Meta heeft gedaan met Threads.

Als techgiganten de regels overtreden, kunnen zij sneller en strenger worden bestraft. De Europese Commissie zal de naleving van de regels nauwlettend in de gaten houden. Momenteel wordt Epic, de maker van Fortnite, al onderzocht vanwege een conflict met Apple over een alternatieve downloadwinkel.

De toekomst zal uitwijzen of de Digital Markets Act daadwerkelijk leidt tot meer concurrentie en keuze voor consumenten, of dat de techgiganten manieren vinden om de regels te omzeilen.

Lees meer nieuws in tech