OpenAI introduceert nieuwe versie van AI-chatbot met menselijke trekjes

Gepubliceerd op 19/05/2024 09:00 in Tech

Techbedrijf OpenAI heeft deze week de nieuwste versie van zijn technologie, ChatGPT, gepresenteerd. De chatbot, die op basis van kunstmatige intelligentie werkt, wordt steeds menselijker in zijn interactie met gebruikers.

Tijdens de presentatie van OpenAI viel op dat de nieuwe versie, GPT-4o, geen ongemakkelijke stiltes meer laat vallen en emoties kan tonen in zijn stem. Zo werd de chatbot zelfs gevraagd om een zogenaamd nerveuze presentator te kalmeren en om geschreven tekst te bekijken.

Hoewel de technologische vooruitgang bewonderenswaardig is, roept het ook zorgen op bij experts. Olya Kudina, docent ethiek en technologie aan de TU Delft, waarschuwt voor het spelen met vuur door de nadruk op het menselijke aspect van de AI.

Aan de andere kant benadrukt hoogleraar Marjolijn Antheunis dat een band met een chatbot niet per se slecht hoeft te zijn, zolang het tijdelijk is en de persoon niet de werkelijkheid uit het oog verliest. Bedrijven streven er echter naar om AI-systemen zo menselijk mogelijk te maken, wat volgens Antheunis een ethische grens kan overschrijden.

De nieuwste versie van de chatbot van OpenAI, ChatGPT, onderscheidt zich van andere AI-tools door zijn vermogen om meerdere zinnen tegelijk te verwerken, waardoor het voeren van een normaal gesprek mogelijk is geworden.

Terwijl OpenAI zich richt op het tonen van emotie in de interactie met gebruikers, concentreert Google zich op het ontwikkelen van een universele AI-assistent die praktische hulp kan bieden in het dagelijks leven. De volgende stap in de AI-strijd wordt mogelijk gezet door Apple, dat onder druk staat om zijn slimme assistent Siri te verbeteren en niet achter te blijven in de ontwikkelingen op AI-gebied.

Lees meer nieuws in tech