Marktplaats viert 25-jarig bestaan met bijzondere advertenties en uitdagingen

Gepubliceerd op 19/05/2024 20:00 in Tech

Vandaag viert Marktplaats zijn 25ste verjaardag als hét platform om online tweedehandsspullen aan te bieden. Ondanks concurrentie van platforms als Vinted en Facebook Marketplace blijft Marktplaats populair, met ongeveer 350.000 nieuwe advertenties per dag en bijna 19 miljoen advertenties op elk willekeurig moment.

In 2023 waren de meest gezochte termen op Marktplaats 'gratis', camper, fiets, auto, scooter en Lego. De snelst stijgende zoekwoorden dat jaar waren onder andere Vermeer en VanMoof, laatstgenoemde door speculaties over een mogelijk faillissement. In 2022 bood De Elektrische Museumtramlijn Amsterdam zelfs een historische tram uit 1957 aan op het platform.

Opmerkelijke advertenties zijn door de jaren heen geplaatst op Marktplaats. Zo bood Marc uit Amersfoort in 2013 zijn nier te koop aan voor 50.000 euro, puur om reacties te peilen. Deze stunt leidde echter tot politiebezoek, hoewel hij later werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs voor winstbejag. Andere opvallende producten die voorbijkwamen op Marktplaats waren onder andere een tafeltje uit Paleis Soestdijk, een draagvleugelboot van Connexxion en zelfs de Bassie en Adriaan-auto mét caravan.

Maar met het grote aantal advertenties op Marktplaats gaat het ook regelmatig mis. Dagelijks melden zich zeventig mensen bij de Consumentenbond die beweren opgelicht te zijn via het platform. Onderzoek toonde aan dat bij 90 procent van fraude-aangiftes het contact via Marktplaats was ontstaan. De Consumentenbond pleit voor strenger toezicht op advertenties die 's nachts geplaatst worden en verplichte identificatie bij het aanmaken van een account op Marktplaats.

Marktplaats zelf neemt ook maatregelen tegen oplichting, zoals het gebruik van 'Kopersbescherming' waarbij het aankoopbedrag tijdelijk op een tussenrekening wordt gezet. Het platform waarschuwt gebruikers ook om contact volledig via Marktplaats te laten verlopen en werkt samen met politie en justitie via het Landelijk Meldpunt Internetoplichting.

Lees meer nieuws in tech