Gebruik van virtuele stem van ChatGPT opgeschort na vergelijking met Scarlett Johansson

Gepubliceerd op 20/05/2024 16:00 in Tech

Het techbedrijf OpenAI heeft aangekondigd dat het gebruik van de virtuele stem van ChatGPT, die tijdens een presentatie werd vergeleken met de stem van actrice Scarlett Johansson, wordt opgeschort. De stem, die door het bedrijf 'Sky' wordt genoemd, kreeg al snel het label van een 'flirterig' karakter vanwege zijn gelijkenis met Johansson's AI-stem in de film Her.

Tijdens demonstraties leek de interactie van medewerkers van OpenAI met de stem van ChatGPT doelbewust menselijker. In een blogpost benadrukt het bedrijf echter dat de stem van 'Sky' geen imitatie is van Scarlett Johansson, maar toebehoort aan een andere professionele actrice die haar eigen stem gebruikt, wiens identiteit niet wordt vrijgegeven vanwege privacyredenen.

Er is onduidelijkheid ontstaan over of Scarlett Johansson zelf, of iemand namens haar, contact heeft gehad met OpenAI. Het techbedrijf laat weten niet in te gaan op de suggestie dat het gebruik van een stem die lijkt op die van Johansson zou kunnen wijzen op een relatie met een AI-stem, maar lijkt niet blij te zijn met de vergelijkingen die zijn gemaakt, gezien het besluit om het gebruik van de stem op te schorten.

OpenAI heeft vorig jaar vijf stemmen, waaronder die van 'Sky', gekozen uit meer dan 400 inzendingen. Het bedrijf lette daarbij op factoren zoals acteurs met diverse achtergronden die meerdere talen spreken, een stem die "tijdloos voelt" en een benaderbare stem die "vertrouwen geeft". Daarnaast zal OpenAI extra stemmen aan ChatGPT toevoegen om beter aan te sluiten bij de interesses en voorkeuren van gebruikers.

Het is nog niet bekend hoelang het gebruik van de stem van 'Sky' wordt opgeschort en welke stappen het bedrijf hiervoor zal nemen. OpenAI heeft hierover geen details verstrekt in de blogpost waarin zij de opschorting aankondigden.

Lees meer nieuws in tech