Conflict tussen OpenAI en Scarlett Johansson escaleert met beschuldigingen van auteursrechteninbreuk

Gepubliceerd op 21/05/2024 13:00 in Tech

Actrice Scarlett Johansson heeft haar verontwaardiging geuit over de acties van techbedrijf OpenAI, nadat zij beweerde dat zij geschokt en boos was over het gebruik van een stem die sterk op de hare leek zonder haar toestemming. De actrice beweert dat CEO Sam Altman haar benaderde om de stem te worden van ChatGPT, maar dat zij het aanbod afwees om persoonlijke redenen.

Volgens Johansson heeft Altman haar stem gebruikt om een brug te slaan tussen techbedrijven en creatievelingen, een actie die zij als ongepast en misleidend beschouwt. De actrice wees ook op een tweet van Altman die leek te suggereren dat het kopiƫren van haar stem de bedoeling was.

Na juridische stappen te hebben ondernomen, heeft OpenAI de AI-stem 'Sky' gepauzeerd en verontschuldigde Altman zich tegenover Johansson voor het gebrek aan communicatie. Deze verklaring van het bedrijf wordt echter betwist door de actrice, die blijft volhouden dat haar stem opzettelijk is gebruikt zonder haar toestemming.

Dit conflict werpt ook een schaduw op de reputatie van OpenAI, die al eerder beschuldigd werd van het schenden van auteursrechten. De relatie tussen het bedrijf en de creatieve sector wordt ook op de proef gesteld door deze kwestie, waarbij velen twijfelen aan de oprechtheid van OpenAI ten opzichte van de rechten van creatieve individuen.

Lees meer nieuws in tech