Familie Schumacher krijgt 200.000 euro smartengeld voor nep-interview met AI

Gepubliceerd op 23/05/2024 18:00 in Tech

De familie Schumacher heeft een schadevergoeding van 200.000 euro ontvangen voor een nep-interview met de Duitse oud-Formule 1-coureur. Het Duitse weekblad Die Aktuelle kondigde vorig jaar een exclusief interview aan met Schumacher, maar al snel bleek dat dit interview volledig verzonnen was met behulp van kunstmatige intelligentie.

Schumacher raakte eind 2013 ernstig gewond bij een ski-ongeluk en lag maandenlang in coma. Sindsdien heeft zijn familie weinig details vrijgegeven over zijn gezondheidstoestand. Het nep-interview met Schumacher trok daarom veel internationale aandacht, maar al snel bleek dat het hele artikel was geschreven door een AI-chatprogramma.

Hoofdredacteur Anne Hoffmann van Die Aktuelle werd ontslagen vanwege het schandaal en uitgeversconcern Funke heeft excuses aangeboden. De rechter in München heeft echter besloten om het ontslag van Hoffmann terug te draaien, omdat het bedrijf ook andere oplossingen had moeten overwegen dan directe beëindiging van haar 14-jarige dienstverband.

Dit incident is niet het eerste waarbij de familie Schumacher te maken heeft gehad met onethische media-aandacht. In het verleden zijn er al meerdere situaties geweest waarbij de privacy van Schumacher werd geschonden. Zo moest tabloid Bunte in 2017 een boete betalen voor het verspreiden van nepnieuws over Schumacher.

Het nieuws over de smartengeldvergoeding komt op een moment waarop kunstmatige intelligentie onder vuur ligt. Recentelijk zijn er verschillende incidenten geweest waarbij AI-systemen werden gebruikt voor misleiding of manipulatie. Verschillende techbedrijven hebben nieuwe toepassingen van AI gepresenteerd, maar er is ook kritiek op de ethische aspecten van deze technologieën.

Lees meer nieuws in tech