Phishing-oplichters richten zich op klanten van onlinebank Bunq

Gepubliceerd op 24/05/2024 19:00 in Tech

Uit onderzoek van NOS en NRC blijkt dat phishing-oplichters zich specifiek richten op klanten van onlinebank Bunq, waarbij zij erin slagen om per slachtoffer vaak tienduizenden euro's buit te maken. Experten zijn verbaasd over de hoogte van de bedragen die worden gestolen en stellen dat de beveiligingsmaatregelen van andere banken ontbreken bij Bunq.

In de afgelopen zeven maanden zijn 28 slachtoffers aangemerkt die gezamenlijk meer dan 1,6 miljoen euro hebben verloren, wat neerkomt op bijna 60.000 euro per geval. In vijf gevallen ging het zelfs om bedragen van 100.000 euro of meer.

Bunq benadrukt dat veiligheid hun hoogste prioriteit heeft en dat zij geavanceerde technologieën zoals AI en biometrische beveiliging gebruiken. Ze stellen dat de enige manier om slachtoffer te worden, is door zelf persoons- en inloggegevens af te staan.

Rechtsbijstandsverzekeraars merken ook een toename in het aantal zaken rondom Bunq-phishing. Deskundigen zijn van mening dat de bank verantwoordelijkheid draagt voor de mogelijkheid van deze grootschalige diefstallen en vinden dat Bunq meer maatregelen zou moeten nemen om dit te voorkomen.

De buitgemaakte bedragen, zo stellen criminelen, worden gebruikt om fake Bunq-phishingsites op te zetten op de zwarte markt. Bunq, opgericht in 2015, onderscheidt zich als een modern alternatief voor traditionele banken en heeft afgelopen jaar veel nieuwe klanten aangetrokken vanwege de hoge rentes die zij bieden.

Ook klagen slachtoffers over de afhandeling van fraudegevallen bij Bunq, waarbij de bank hen niet adequaat zou helpen. Andere banken keren in vergelijkbare gevallen vaak geld terug aan slachtoffers, maar Bunq hanteert de regel "weg is weg."

De bank betwist echter de kritiek en geeft aan dat de veiligheid van klanten wel degelijk een belangrijke rol speelt, ondanks de klachten van slachtoffers. Bunq-oprichter Ali Niknam benadrukt dat het belangrijk is voor klanten om bewust te zijn van hun persoonlijke gegevens om phishing te voorkomen.

Lees meer nieuws in tech