Nieuwe Google AI-zoekmachine geeft soms verkeerde antwoorden

Gepubliceerd op 25/05/2024 06:00 in Tech

De nieuwe AI-zoekmachine van Google, genaamd AI Overviews, blijkt op sommige vragen onjuiste antwoorden te geven. Voorbeelden van deze fouten zijn op sociale media verschenen, ondanks de bewering van de techgigant dat het om uitzonderingen gaat.

AI Overviews is bedoeld om complexe vragen in één keer te beantwoorden. Deze functie werd aangekondigd als de grootste verandering aan de zoekmachine in jaren, maar is nog niet beschikbaar in Nederland.

Een voorbeeld van een foutief antwoord is de suggestie om lijm aan de saus toe te voegen om kaas beter te laten plakken aan pizza, afkomstig van een oud bericht op Reddit. Ook wordt beweerd dat Barack Obama de enige Amerikaanse president met een moslimachtergrond is, wat niet waar is.

Google lijkt data van Reddit en de satirische nieuwswebsite The Onion te gebruiken voor de antwoorden. Dit heeft geleid tot verkeerde informatie in de zoekresultaten.

Hoofd zoekmachine Liz Reid van Google benadrukt echter dat het bedrijf een betrouwbaar ranking- en kwaliteitssysteem heeft en mensen moeten kunnen vertrouwen op de AI Overviews.

Google heeft aangegeven dat de fouten "zeer zeldzaam zijn" en niet representatief voor de meeste gebruikerservaringen. Het bedrijf zegt de geïsoleerde voorbeelden te gebruiken om het systeem verder te verbeteren.

Het is onduidelijk hoe vaak deze fouten voorkomen en hoeveel gevallen het techbedrijf heeft gecorrigeerd. Google krijgt dagelijks miljarden zoekopdrachten en zegt dat gemiddeld 15 procent daarvan nieuw is.

Lees meer nieuws in tech