AI-startup xAI haalt 6 miljard dollar op bij investeerders

Gepubliceerd op 27/05/2024 15:00 in Tech

De AI-startup xAI, opgericht door Elon Musk om te concurreren met onder andere OpenAI, heeft 6 miljard dollar opgehaald bij investeerders. Dit heeft het bedrijf zelf bekendgemaakt op zijn website. Het geld is afkomstig van grote Amerikaanse investeerders en de Saudische prins Alwaleed Bin Talal.

Dit nieuws toont aan hoe enorm de bedragen zijn die momenteel in AI-bedrijven worden geïnvesteerd. Zo heeft Anthropic, met steun van Amazon en Google, al een totaal van 6 miljard dollar opgehaald. Microsoft blijft hierbij koploper met maar liefst 13 miljard dollar aan investeringen in OpenAI.

xAI heeft aangegeven dat zij het opgehaalde geld zullen gebruiken om hun eerste producten op de markt te brengen, geavanceerde infrastructuur te ontwikkelen en onderzoek naar nieuwe technologieën te versnellen.

Een van de producten van xAI is het AI-model Grok, dat geïntegreerd is in X, voorheen bekend als Twitter. Grok wordt omschreven als een "AI-zoekassistent met een vleugje humor en een scheutje rebellie". Deze assistent is beschikbaar voor betalende gebruikers van X en zal ook samenvattingen maken van nieuwsgebeurtenissen op basis van gebruikersberichten, opnieuw exclusief voor betalende gebruikers. Het model Grok wordt getraind op gebruikersdata van X.

Elon Musk zal een deel van het opgehaalde geld gebruiken om de rekenkracht van xAI uit te breiden, wat noodzakelijk is om de taalmodellen achter de AI-systemen te trainen. Ook zal hij investeren in het aantrekken van topontwikkelaars vanwege de intense concurrentie in de sector.

Hoewel Grok redelijk presteert in interne testen van xAI, blijft het onduidelijk hoe het model zich verhoudt tot de modellen van OpenAI en Google, aangezien het niet is opgenomen in onafhankelijke tests van instellingen zoals Stanford Universiteit.

Elon Musk was eerder betrokken bij de oprichting van OpenAI in 2015, maar trok zich later terug vanwege onenigheid over de koers van het bedrijf. Desondanks is hij nu volop betrokken bij de AI-race met zijn nieuwe onderneming xAI.

Lees meer nieuws in tech