Datingapps verliezen populariteit en verhogen abonnementsprijzen

Gepubliceerd op 29/05/2024 21:00 in Tech

De populariteit van datingapps lijkt af te nemen, terwijl de abonnementsprijzen stijgen. Match Group, het moederbedrijf van veertig datingapps, waaronder Tinder en Hinge, zag de aandelenkoers met meer dan 80 procent dalen. Bumble moest vorig jaar zelfs de CEO ontslaan vanwege lagere omzetten en introduceerde onlangs een nieuwe strategie waarbij ook mannen het eerste bericht kunnen sturen.

Onderzoeker Erinne Paisley van de Universiteit van Amsterdam merkt op dat datingapps steeds meer geld vragen voor abonnementen, terwijl ze niet altijd de meest passende matches laten zien. Dit kan leiden tot 'date burn-out' bij gebruikers, zoals journalist Lizzy van Hees heeft ervaren. Van Hees merkt op dat datingapps vaak een pervers systeem hanteren waarbij gebruikers meer moeten betalen voor extra opties.

Grote datingbedrijven zoals Match Group en Bumble richten zich nu meer op vrouwen en Gen Z, aangezien deze generatie op zoek is naar alternatieve manieren om mensen te ontmoeten, zoals renclubs of etentjes. Gen Z is ook kritisch ten opzichte van datingapps vanwege de racistische algoritmes die soms worden gebruikt.

Recent zorgde Bumble voor ophef met een campagne die gericht was op vrouwen die gestopt waren met online daten. De datingapp bood excuses aan na kritiek op sociale media. Van Hees hoort ook steeds vaker dat gebruikers van datingapps weinig positieve ervaringen hebben en veel tijd moeten investeren voordat ze daadwerkelijk een fysieke date hebben.

De datingapps proberen romantische liefde anders te presenteren, met de focus op het eerste vlindermoment in plaats van langdurige relaties. Paisley benadrukt echter dat romantische liefde tijd kost en niet alleen gebaseerd moet zijn op oppervlakkige connecties op een app.

Lees meer nieuws in tech