Eerste Europese AI-wet na intensieve lobby en politieke spanningen
Gepubliceerd op 03/06/2024 21:00 in Tech
Op 9 december vorig jaar is er na urenlange onderhandelingen een akkoord bereikt over de Europese AI-wet, de eerste ter wereld. Dit markeert het einde van spannende maanden waarin de lobby een hoogtepunt bereikte. Uit gesprekken met direct betrokkenen blijkt dat het een wet is waarin verschillende belangen met elkaar botsen.
Het proces van het tot stand komen van de AI-wet was onzeker, met momenten waarop het leek alsof het niet op tijd af zou komen. Toen in april 2021 het wetsvoorstel werd ingediend, trok het weinig aandacht. Pas met de opkomst van technologieën zoals ChatGPT, een chatbot die menselijke gesprekken kan voeren, kreeg de wet meer aandacht. De Europese lidstaten hadden al een versie van de wet klaar, maar het Europees Parlement voegde strengere regels toe voor opkomende AI-technologieën.
In mei en juni intensiveerde de lobby rondom de AI-wet, met bezoeken van CEO's van grote techbedrijven aan de Europese Commissie. Een brief van ruim 160 Europese bedrijfsleiders die waarschuwden voor de negatieve effecten van de wet, zorgde voor ophef. Toplobbyist Cédric O speelde een belangrijke rol in het beïnvloeden van het debat, gesteund door de Franse president Macron.
De lobby van bedrijven als Mistral en Aleph Alpha zorgde voor spanningen in de eindfase van het proces. Frankrijk en Duitsland hielden hun hakken stevig in het zand, maar onder druk moesten alle partijen compromissen sluiten om tot een akkoord te komen.
Na maanden van spanningen en intensieve lobby-inspanningen werd de Europese AI-wet uiteindelijk aangenomen in december. Bedrijven als Mistral en Aleph Alpha waren niet bereikbaar voor commentaar.