Gemeenteraad Eindhoven buigt zich over uitbreidingsplan ASML

Gepubliceerd op 06/06/2024 06:00 in Tech

Vanavond zal de gemeenteraad van Eindhoven beslissen of chipmachinefabrikant ASML mag bouwen op een terrein ter grootte van tientallen voetbalvelden aan de noordwestkant van de stad. Dit terrein, ingeklemd tussen twee snelwegen en het Beatrixkanaal, is cruciaal voor 'Operatie Beethoven', het kabinetsplan om grote bedrijven in Nederland te behouden.

Uit een rondgang van de NOS langs de verschillende fracties in de raad blijkt dat er een meerderheid lijkt te zijn voor het uitbreidingsplan, hoewel GroenLinks nog twijfels heeft. De PvdA benadrukt dat het afwijzen van het plan geen optie is vanwege de economische belangen voor de stad, regio en Nederland.

Als het plan wordt goedgekeurd, zal het aantal medewerkers bij ASML bijna verdubbelen. Dit is nodig vanwege de verwachte toename in de vraag naar computerchips door technologische ontwikkelingen zoals elektrificatie en kunstmatige intelligentie.

GroenLinks, als grootste fractie in de raad, is kritisch en waarschuwt voor een mogelijke overbelasting van de stad. De partij wil voorkomen dat Eindhoven een "stedelijke plofkip" wordt en benadrukt dat ASML een verantwoordelijkheid heeft om hierin mee te denken.

De zorg in de stad staat nu al onder druk, met wachtlijsten bij huisartsenorganisaties en beperkte capaciteit bij sportverenigingen. ASML belooft echter per medewerker 2500 euro per jaar te investeren in de regio via verschillende programma's, waaronder woningbouw, infrastructuur en sport.

Wethouder Stijn Steenbakkers van het CDA benadrukt dat er samen met Den Haag wordt gekeken naar wat er extra nodig is in de regio om de groei van ASML te faciliteren. Het bedrijf zelf benadrukt dat de zorg een overheidstaak is en dat zij voornamelijk investeren in andere aspecten van de regio.

De gemeenteraadsvergadering van vanavond zal bepalend zijn voor de toekomst van Eindhoven en de positie van ASML in Nederland.

Lees meer nieuws in tech