Nieuwe campus van ASML in Eindhoven stap dichterbij na goedkeuring gemeenteraad

Gepubliceerd op 11/06/2024 22:00 in Tech

De gemeenteraad van Eindhoven heeft ingestemd met een voorstel van het college van B&W om chipmachinemaker ASML toestemming te geven voor de bouw van een campus op een groot stuk grond naast het vliegveld. ASML krijgt hierbij 50 hectare ter beschikking om een complex te bouwen.

Met deze nieuwe campus wil ASML nog eens 20.000 arbeidsplaatsen creëren, bovenop de 23.000 medewerkers die het bedrijf momenteel in Nederland heeft. Vorige week was er al uitgebreid gesproken over het plan in een commissievergadering.

Uit een rondgang van de NOS bleek voorafgaand aan de vergadering dat het college en ASML konden rekenen op voldoende steun. Verschillende partijen, waaronder PvdA, VVD, CDA en D66, waren voorstander van het voorstel. GroenLinks twijfelde nog, maar stemde uiteindelijk ook voor. OuderenAppèl- Hart voor Eindhoven en Lijst Pim Fortuyn zorgden voor de benodigde meerderheid.

Echter, er werden ook zorgen geuit over de enorme groei die de uitbreiding van ASML met zich mee zou brengen. Naast de 20.000 nieuwe arbeidsplaatsen, worden er naar verwachting nog eens tienduizenden banen bij toeleveranciers gecreëerd, wat zou kunnen leiden tot in totaal 70.000 banen.

ASML heeft aangegeven financieel te willen bijdragen aan de regio, met een bedrag van 2500 euro per werknemer per jaar, wat neerkomt op meer dan 50 miljoen euro. Wethouder Steenbakkers is in gesprek met zowel ASML als het Rijk over steun voor de benodigde voorzieningen.

Er zal een contract worden opgesteld tussen de gemeente en ASML waarin de verdere procedure en gemaakte afspraken worden vastgelegd. Daarnaast moet er nog landbouwgrond worden aangekocht voor de uitbreiding. ASML heeft nog geen definitief besluit genomen over de bouw en wil eerst zekerheid hebben.

De bouw van de nieuwe campus kan op zijn vroegst in 2026 beginnen, maar waarschijnlijk pas in 2027. ASML hoopt vanaf 2030 werknemers op de nieuwe locatie te kunnen huisvesten.

Lees meer nieuws in tech