Nvidia meest waardevolle bedrijf ter wereld met een waarde van 3100 miljard euro

Gepubliceerd op 18/06/2024 23:00 in Tech

Nvidia, een Amerikaanse chipfabrikant gespecialiseerd in videokaarten, heeft voor het eerst de titel van het meest waardevolle bedrijf ter wereld op de beurs behaald. Met een waarde van omgerekend 3100 miljard euro laat het bedrijf grote namen zoals Apple en Microsoft achter zich. Dit markeert een nieuwe mijlpaal in de snelle groei van Nvidia.

De grote vraag naar Nvidia's producten is te wijten aan de sterke ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Toepassingen zoals chatbot ChatGPT en beeldgenerator Midjourney vereisen veel rekenkracht, waar de GPU's (graphics processing units) van Nvidia uitstekend geschikt voor zijn.

De financiƫle resultaten van Nvidia weerspiegelen het succes van het bedrijf. De omzet is in vijf jaar tijd met een factor zes gestegen, met afgelopen jaar een totaal van 56 miljard euro. De winst bedroeg 27 miljard euro. Vorig jaar bereikte Nvidia voor het eerst een beurswaarde boven de 1000 miljard euro, wat destijds al een enorme prestatie was.

Sindsdien is de waarde van het bedrijf snel gestegen en heeft het de grens van 3000 miljard euro overschreden. Op dit moment zijn er slechts twee andere bedrijven ter wereld die dit niveau hebben bereikt: Apple en Microsoft, twee namen die al tientallen jaren bekend zijn in de industrie. Nvidia heeft daarentegen een kortere geschiedenis, opgericht in 1993 in een Amerikaans diner genaamd Denny's door onder andere huidige CEO Jensen Huang.

Lees meer nieuws in tech