ASML optimistisch over verdubbeling in Nederland

Gepubliceerd op 19/06/2024 20:00 in Tech

Chipmachinemaker ASML staat positief tegenover het verdubbelen van zijn aanwezigheid in Nederland. Financieel topman Roger Dassen geeft aan dat de meeste verkeerslichten op groen staan voor de uitbreidingsplannen van het bedrijf. ASML reageert voor het eerst uitgebreid op recente ontwikkelingen.

Het bedrijf produceert machines voor chipfabrikanten, die vervolgens gebruikt worden in diverse apparaten zoals zonnepanelen, koelkasten, telefoons en laptops. Met de groeiende vraag naar chips groeit ook ASML en daarmee de regio rond Eindhoven.

Om de uitbreiding te realiseren, ligt er een pakket van 2,5 miljard euro op tafel. Hoewel de Eindhovense gemeenteraad het plan ondersteunt, houdt topman Dassen nog wat reserves vanwege enkele uitdagingen zoals stikstof en de expatregeling.

De verantwoordelijkheid voor de politieke contacten is verschoven van voormalig topman Peter Wennink naar Dassen. Hij is nu het gezicht van ASML richting Den Haag en betrokken bij 'Project Beethoven' om techbedrijven in Nederland te houden.

De groei van ASML betekent de creatie van 20.000 banen bij het bedrijf en nog eens 50.000 bij leveranciers. Dit zal resulteren in extra huisvesting, onderwijsfaciliteiten en openbare voorzieningen in Eindhoven.

ASML maakt gebruik van de expatregeling voor een groot deel van zijn internationale personeel. De versobering van deze regeling zorgt voor zorgen bij het bedrijf, maar Dassen toont vertrouwen in een goede oplossing vanuit de politiek.

Het bedrijf heeft een alternatief plan gereed mocht de uitbreiding in Eindhoven geen doorgang vinden, maar Dassen benadrukt dat dit plan minder concreet is dan de huidige plannen.

Lees meer nieuws in tech