AI-hype bereikt hoogtepunt met Nvidia als meest waardevolle bedrijf

Gepubliceerd op 21/06/2024 18:00 in Tech

Op het evenemententerrein buiten Amsterdam vindt de bekende techconferentie The Next Web plaats, waar technologie-enthousiastelingen samenkomen. De focus ligt voornamelijk op AI (kunstmatige intelligentie).

De beurs was deze week het toneel van de AI-hype, met chipfabrikant Nvidia als het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld. Dit zorgde voor opschudding doordat grote tech-namen zoals Apple en Microsoft achter Nvidia werden gelaten.

Beursanalist Jim Tehupuring van 1Vermogensbeheer benadrukte de stormachtige groei van Nvidia en stelde vragen bij de gerechtvaardigdheid van de hoge koers van het bedrijf. Nvidia's vooruitgang werd in de schijnwerpers gezet dankzij de introductie van ChatGPT en de essentiƫle rol van het bedrijf bij het leveren van GPU's voor AI-systemen.

Een interessante symboliek doet zich voor in de lijst van meest waardevolle bedrijven, waarbij een bedrijf dat essentiƫle apparatuur levert aan bekende softwarepartijen groter is geworden dan de ontvangers van die apparatuur. Nvidia is nu groter dan Microsoft, Meta, Google en Amazon.

Bij de techconferentie The Next Web merkte investeerder Lisa Brouwer op dat veel start-ups AI-technologie gebruiken, maar benadrukt dat zij op zoek is naar bedrijven die echt unieke toegevoegde waarde hebben. Ze waarschuwt voor het overschatten van korte termijn ontwikkelingen en het onderschatten van lange termijn impact, zoals bij zelfrijdende auto's.

Hoewel Nvidia niet langer het meest waardevolle bedrijf ter wereld is, blijft de interesse in AI hoog. Beursanalist Tehupuring beschouwt Microsoft als een meer logische keuze voor de toppositie, gezien de alomtegenwoordigheid van het bedrijf in ons dagelijks leven.

Lees meer nieuws in tech