EU-gebruikers van Apple-producten moeten nog wachten op AI-functies

Gepubliceerd op 22/06/2024 05:00 in Tech

Europese gebruikers van Apple-producten zullen nog geduld moeten hebben voordat ze de recent aangekondigde AI-functies op hun apparaten kunnen gebruiken. Het Amerikaanse techbedrijf heeft aangekondigd dat de nieuwe functies dit jaar niet meer beschikbaar zullen zijn.

Dit besluit is volgens Apple te wijten aan onzekerheden die voortkomen uit de EU-wet op Digitale Markten (DMA). Deze wet is bedoeld om de macht van grote techbedrijven te beperken, eerlijke concurrentie te waarborgen en consumenten meer keuze te geven.

"We maken ons zorgen dat de DMA de integriteit van onze producten zou kunnen schaden. Dit zou kunnen leiden tot potentiële privacy- en gegevensrisico's voor gebruikers", verklaart Apple.

De functionaliteiten iPhone Mirroring, SharePlay Screen Sharing en Apple Intelligence zullen voorlopig dus niet beschikbaar zijn in de EU. Apple Intelligence is vooral belangrijk, omdat hiermee de virtuele assistent Siri in staat zal zijn om teksten te herschrijven, afbeeldingen te genereren en samenvattingen van webpagina's te maken. Concurrenten zoals Google en Samsung hebben al wel AI-functies geïntegreerd in hun telefoons.

Apple geeft aan dat ze zullen samenwerken met de Europese Unie om een manier te vinden om de functies toch aan te kunnen bieden aan klanten in de EU, zonder dat de veiligheid in het geding komt.

Eerder leidde de onzekerheid rond de DMA er al toe dat Meta, het moederbedrijf van Facebook, wachtte met het beschikbaar stellen van de sociale media-app Threads in de EU. Het alternatief voor de Twitter-opvolger X werd eerder dit jaar gelanceerd in de VS en kwam pas in december naar de EU.

Lees meer nieuws in tech