Europese Commissie: Apple overtreedt Digitale Marktenwet

Gepubliceerd op 25/06/2024 04:00 in Tech

Techgigant Apple wordt ervan beschuldigd appontwikkelaars tegen te werken in hun communicatie met klanten, wat volgens de Europese Commissie in strijd is met de Digitale Marktenwet. Vicepresident Margrethe Vestager benadrukt het belang van deze voorlopige conclusie, aangezien appbouwers hierdoor minder afhankelijk zouden worden van de App Store van Apple. Het bedrijf zelf beweert al veranderingen te hebben doorgevoerd om aan de wet te voldoen en is ervan overtuigd dat hun plan in overeenstemming is met de wet.

De strijd tussen Apple en Brussel escaleert verder doordat het bedrijf heeft aangekondigd nieuwe AI-functies voorlopig niet naar de EU te brengen vanwege dezelfde wetgeving. In het onderzoek draait het om ontwikkelaars die via de App Store apps aanbieden en volgens Europese regels klanten moeten informeren dat zij abonnementen ook buiten de app kunnen afsluiten.

De Europese Commissie is kritisch op de afspraken die Apple met ontwikkelaars heeft gemaakt, aangezien zij beperkingen opleggen aan het tonen van alternatieve aanbiedingen binnen de app. Daarnaast wordt er een derde onderzoek gestart naar de voorwaarden die Apple stelt aan ontwikkelaars die hun app via alternatieve downloadwinkels willen aanbieden.

Het is duidelijk dat de EU streng toezicht houdt op grote techbedrijven, aangezien ook Google en Meta onder het vergrootglas liggen. Door de wrijving tussen Amerikaanse techgiganten en de Europese Commissie wordt de discussie over privacy en veiligheid in digitale markten steeds belangrijker.

Apple laat weten dat de onzekerheid rondom wetgeving risico's vormt voor de privacy en veiligheid van gebruikers, en daarom bepaalde nieuwe functies voorlopig niet naar Europa brengt. Het bedrijf benadrukt dat consumenten innovatieve functies kunnen mislopen door strengere regels, maar het is onduidelijk hoelang Apple standvastig zal blijven in deze kwestie en of de Europese Commissie zal toegeven aan hun eisen.

Lees meer nieuws in tech