Chipsector vraagt kabinet om miljardeninvestering voor groei en concurrentiepositie

Gepubliceerd op 03/07/2024 17:00 in Tech

In navolging van het succes van ASML in het verkrijgen van financiering voor groei, probeert nu de hele chipsector de aandacht te trekken van het nieuwe kabinet. Een brief is gestuurd naar de kersverse bewindslieden en Kamerleden van betrokken Kamercommissies.

Meer dan 30 bedrijven hebben zich verenigd in ChipNL, waaronder ASM, NXP, Nexperia, Philips, Axelera AI en Nearfield Instruments. Ook ASML heeft de brief ondertekend.

De chipbedrijven vragen het kabinet om de komende zes jaar jaarlijks 100 tot 150 miljoen euro te investeren, met een extra bijdrage van 100 tot 200 miljoen euro van henzelf. Dit zou maximaal 2,1 miljard euro kunnen opleveren.

Het geld is bedoeld om de samenwerking tussen verschillende onderdelen van de Nederlandse chipsector te versterken, zoals het maken, verpakken, ontwerpen en produceren van chips.

Na de impuls voor ASML van 2,5 miljard, wil de chipsector nu opnieuw geld ter ondersteuning van de Nederlandse concurrentiepositie. Volgens ASM's financiƫle topman is dit vanwege de groeiende concurrentie in de sector.

Bedrijven zoals NXP benadrukken dat het geld nodig is voor eerlijke concurrentie, aangezien sommige regio's hun chipindustrie wel financieel ondersteunen.

Hoewel de brief niet bedoeld is als dreigement, willen de bedrijven wel aandacht vragen voor het belang van competitiviteit. Het lijkt erop dat de bedrijven de urgentie willen benadrukken, zonder te scherp over te komen.

Lees meer nieuws in tech