Apple staat contactloze betalingen buiten Apple Pay toe na onderzoek Europese Commissie

Gepubliceerd op 11/07/2024 22:00 in Tech

Apple gaat later deze maand banken en andere financiële partijen de mogelijkheid geven om klanten contactloze betalingen te laten doen buiten Apple Pay, aldus een onderzoek van de Europese Commissie naar oneerlijke concurrentie. Deze toezeggingen betekenen dat Apple geen boete hoeft te betalen.

Sinds enkele jaren is het mogelijk om via verschillende Nederlandse banken te betalen met een iPhone door je bankpas toe te voegen aan Apple Wallet, die gekoppeld is aan Apple Pay. Banken betalen hiervoor, maar het exacte bedrag is niet bekend. Volgens een bron in de bankenwereld ontvangt Apple aanzienlijke betalingen.

Met de NFC-chip in de iPhone kunnen gebruikers eenvoudig contactloos betalen bij pinapparaten die dit ondersteunen, en verificatie gebeurt via Touch ID of Face ID. Dit is momenteel de enige optie voor banken.

De overeenkomst tussen Apple en de Europese Commissie zal ervoor zorgen dat alternatieve betaalopties net zo makkelijk te gebruiken zijn als Apple Pay en zelfs als standaard betaalmethode kunnen worden ingesteld. Dit geldt echter alleen binnen de EU.

Apple moet reeds bestaande betaalapps toegang bieden en mag geen kosten in rekening brengen voor het koppelen van een digitale portemonnee aan de NFC-chip. Daarnaast moet Apple toegang bieden in een eerlijke en niet-discriminerende procedure.

ING en Rabobank hebben nog geen concrete plannen aangekondigd als reactie op deze ontwikkeling. De Betaalvereniging Nederland verwacht dat dit kan leiden tot meer concurrentie en lagere tarieven voor banken, en benadrukt het belang van Europese mobiele betaaloplossingen.

Apple heeft gereageerd door de veranderingen te bevestigen en te benadrukken dat Apple Pay zoals het nu is zal blijven bestaan, zonder in te gaan op het onderzoek van de commissie.

Lees meer nieuws in tech