EU en Google maken afspraken over gebruik kunstmatige intelligentie

Gepubliceerd op 24/05/2023 23:01 in Tech

De Europese Commissie en Google hebben een vergadering gehad waarin ze afspraken hebben gemaakt over het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Hoewel het besluit om AI-regulering op te nemen in de Europese wetgeving al veel eerder is genomen, kan de uitvoering ervan nog een tijd op zich laten wachten. Daarom hebben de EU en Google besloten om vrijwillige afspraken over AI te maken voordat wetgeving wordt ingevoerd.

Eurocommissaris Thierry Breton wil dat er zo snel mogelijk regels komen voor bedrijven binnen en buiten Europa en ging daarom om de tafel met Sundar Pichai, de CEO van Google. Breton heeft ook aan Europese landen en het Europees Parlement gevraagd om de wetgeving voor kunstmatige intelligentie voor het einde van het jaar af te ronden. Dit omvat onder meer het verbieden van AI-software met een hoog risico voor de veiligheid van Europese burgers en strengere evaluatie van nieuwe AI-systemen.

Er wordt al twee jaar gewerkt aan de Wet kunstmatige intelligentie, maar de commissie vindt dat dit te lang duurt. Eurocommissaris Margrethe Verstager heeft op Twitter gezegd: "AI-technologie ontwikkelt zich extreem snel. Dus we moeten nu in ieder geval vrijwillig samen met bedrijven regels bedenken".

Ook de Verenigde Staten willen zich bezighouden met nieuwe AI-wetgeving. Tijdens een hoorzitting voor de commissie van de Amerikaanse Senaat vorige week werd duidelijk dat Amerikaanse politici de noodzaak hiervan inzien. Sam Altman, topman van OpenAI, dat achter ChatGPT zit, woonde de hoorzitting bij. Op de hoorzitting werd onder meer besproken wat voor soort toezichthouder nodig is. Altman denkt dat er een wereldwijde organisatie nodig is, zoals het Internationaal Atoomagentschap.

In maart hebben techprominenten, waaronder Elon Musk en Steve Wozniak, een open brief geschreven waarin ze pleiten voor het pauzeren van de snelle ontwikkelingen op het gebied van AI. Catelijne Muller, voorzitter van ALLAI, een organisatie die verantwoord gebruik van AI aanmoedigt, zei bij de NOS dat die brief een enorme impact kon hebben op Europese wetgeving. Ook Frits Vaandrager, hoofd van de afdeling Software Science aan de Radboud Universiteit, maakte toen zijn zorgen kenbaar bij de NOS: "Ik maak me zorgen over de miljardeninvesteringen van onder meer Microsoft, waarmee in sneltreinvaart tools worden ontwikkeld die worden ingezet in een commerciƫle situatie, want mensen willen geld verdienen. Het in bedwang houden van deze technologie ontbreekt."

Lees meer nieuws in tech