Sociaalmediaplatform X krijgt formele waarschuwing van Brussel

Gepubliceerd op 12/07/2024 17:00 in Tech

Het socialemediaplatform X heeft een formele waarschuwing gekregen van Brussel omdat het zich niet houdt aan verschillende Europese regels. X krijgt nu de tijd om zich te verweren tegen de beschuldigingen die voortkomen uit handhaving van de Digitale Dienstenwet (DSA).

De Europese Commissie is met name ontevreden over het systeem van de blauwe vinkjes, het "echtheidskeurmerk" van X. Voor de overname door Elon Musk konden bekendheden als politici, filmsterren, en sporters, maar ook overheidsdiensten, blauwe vinkjes krijgen om aan te geven dat hun Twitteraccount authentiek was.

Sinds eind 2022 geeft een blauw vinkje volgens X aan "dat een account een actief abonnement heeft op X Premium en voldoet aan onze vereisten." Kwaadwillenden kunnen zich nu dus makkelijk voordoen als iemand anders en gebruikers om de tuin leiden. Europese toezichthouders maken zich daar zorgen over.

In de waarschuwing van Brussel staat ook dat X de reclameregels overtreedt en dat het platform niet alle informatie heeft gedeeld waar om gevraagd is door onderzoekers.

Eerder kreeg X, samen met TikTok en Facebook-moederbedrijf Meta, al een waarschuwing van Brussel omdat het te weinig zou doen tegen desinformatie over de oorlog tussen Israƫl en Hamas.

Lees meer nieuws in tech