Onderwijsinstellingen vragen om meer geld uit 'Project Beethoven' dan beschikbaar

Gepubliceerd op 17/07/2024 14:00 in Tech

Onderwijsinstellingen in Nederland hebben gezamenlijk om aanzienlijk meer geld gevraagd uit 'Project Beethoven' dan er daadwerkelijk beschikbaar is. Het gaat om een bedrag van 1,6 miljard euro, terwijl er slechts 450 miljoen euro te verdelen is. Deze fondsen zijn bestemd voor studierichtingen binnen het mbo, hbo en wo die studenten opleiden voor de chipsector.

Het initiatief voor deze investering kwam voort uit druk van onder andere ASML, een belangrijke speler in de chipindustrie. Deze chipmachinemaker dreigde uit te wijken naar het buitenland als er geen extra steun zou komen voor zaken zoals het aantrekken van nieuw talent. Als reactie hierop werd een investeringsimpuls toegekend van 2,5 miljard euro, deels afkomstig van het Rijk, deels vanuit provincies, gemeenten en het bedrijfsleven. Een deel van dit geld is bestemd voor onderwijs.

Verschillende regio's, met name Twente, Groningen en Delft, zijn echter teleurgesteld omdat zij minder geld zullen ontvangen dan zij hadden gehoopt. Speciaal gezant Hans de Jong heeft de plannen van onderwijsinstellingen aan de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs voorgelegd, nog voor de demissionaire ministers. Minister Beljaarts en Bruins moeten nu beslissen over de verdeling van het beschikbare budget.

Hoewel het totaalbedrag groot lijkt, wordt het verdeeld over een periode van zes jaar en over verschillende regio's en studierichtingen. Dit heeft geleid tot kritiek vanuit regio Twente, die aangeeft dat het toegekende bedrag niet voldoende is om aan de behoefte aan talent in de chipsector te voldoen. Andere regio's, zoals Arnhem/Nijmegen, proberen ook aanspraak te maken op de fondsen en zijn in gesprek met Brainport Eindhoven om aan te sluiten bij het project. Het is echter nog onduidelijk hoeveel geld zij zullen ontvangen.

Ministers Beljaarts en Bruins benadrukken dat de regio's met concrete plannen moeten komen voordat de middelen worden toegekend. Partijen moeten zich bewust zijn van de verdeling van het geld en ervoor zorgen dat het daadwerkelijk wordt ingezet voor talentontwikkeling in de chipsector.

Lees meer nieuws in tech