ASML ziet aandeel flink dalen door mogelijke handelsbeperkingen met China

Gepubliceerd op 18/07/2024 02:00 in Tech

Op de Amsterdamse beurs heeft chipmachinemaker ASML een zware dag achter de rug. Het aandeel daalde bijna 11 procent door onrust over mogelijke extra beperkingen voor de handel met China. De onrust begon vanochtend vroeg, voor de bekendmaking van de nieuwste kwartaalcijfers, toen persbureau Bloomberg meldde dat de VS Nederland onder druk zet om de export van ASML verder te beperken.

De VS zou voornamelijk geïnteresseerd zijn in de onderhoudscontracten die ASML heeft met al haar klanten, aangezien medewerkers zonder deze contracten de machines niet kunnen onderhouden. Beursanalisten denken dat de publicatie in Bloomberg heeft geleid tot onrust bij beleggers, maar dat ASML nog steeds veel inkomsten uit China haalt. Toch wordt er gevreesd voor mogelijke pijnlijke beperkingen.

De nieuwe CEO van ASML, Christophe Fouquet, kreeg tijdens het gesprek met analisten na de kwartaalcijfers herhaaldelijk vragen over de mogelijke handelsbeperkingen. Financieel topman Roger Dassen benadrukte dat het bedrijf veel activiteiten in de VS heeft en dat speculeren over het maken van onderdelen zonder Amerikaanse technologie niet aan de orde is.

Naast ASML werden ook Nederlandse chipmachinemaker ASM en Besi en de Taiwanese chipfabrikant TSMC hard getroffen op de beurs. Uitspraken van oud-president Trump in een interview met Bloomberg over Taiwan en de Amerikaanse chiphandel speelden mogelijk ook een rol in de daling van de aandelen. Er is al langer de vrees dat een eventuele invasie van China in Taiwan grote gevolgen zou hebben voor de wereldwijde elektronicasector, die sterk afhankelijk is van Taiwan voor de productie van krachtige chips. Dit zou ook aanzienlijke impact hebben op de wereldeconomie, die steeds meer digitaliseert en afhankelijk is van ontwikkelingen rond kunstmatige intelligentie.

Lees meer nieuws in tech