Kleine drones navigeren als mieren en besparen energie

Gepubliceerd op 19/07/2024 01:00 in Tech

Robotici van de TU Delft hebben een minidrone ontwikkeld die navigeert op dezelfde manier als een mier. Door inspiratie te halen uit het dierenrijk, kunnen de drones efficiënt hun weg vinden met minder energie en rekenkracht. Deze nieuwe technologie maakt het mogelijk voor de drones om zelfs in het wild te navigeren.

De minidrones kunnen ingezet worden voor het bijhouden van voorraden in magazijnen en het opsporen van plantenziekten in kassen. Onderzoeker Guido de Croon legt uit dat mieren hun stappen tellen en af en toe een foto maken van hun omgeving om hun locatie bij te houden. Door deze methode toe te passen in het computergeheugen van de drone, wordt een energie-efficiënte vorm van AI gecreëerd.

In tegenstelling tot grote robots die gedetailleerde 3D-kaarten gebruiken, kunnen de Delftse drones met weinig geheugen en een camera aan boord nauwkeurig en efficiënt navigeren. Dit biedt mogelijkheden voor het efficiënt beheren van magazijnvoorraden en het vroegtijdig opsporen van ziekten en plagen bij kasplanten.

De onderzoekers geloven dat deze benadering kan helpen om AI energiezuiniger te maken. Door efficiënte hardware te combineren met slimme software, kan dit een enorme impact hebben op diverse sectoren. Bedrijven als Intel zijn al bezig met het ontwikkelen van efficiëntere chips, maar de focus op natuurlijke intelligentie van insecten kan nog meer winst opleveren.

De mogelijkheden van deze technologie zijn enorm, van zelfrijdende auto's tot AI-chatbots. Grote bedrijven tonen interesse in het werk van de Delftse onderzoekers, wat kan leiden tot verdere ontwikkeling en implementatie van deze energie-efficiënte AI.

Lees meer nieuws in tech