Software-update van beveiligingsbedrijf Crowdstrike zorgt wereldwijd voor grote problemen

Gepubliceerd op 19/07/2024 15:00 in Tech

In de afgelopen uren zijn er wereldwijd meldingen binnengekomen van computerstoringen als gevolg van een fout in een software-update van beveiligingsbedrijf Crowdstrike. Normaal gesproken zou een dergelijke storing niet zo'n grote impact hebben, maar nu zijn er overal problemen ontstaan door de update.

Het Blue Screen of Death, een teken dat de computer is vastgelopen, wordt nu op veel computers weergegeven als gevolg van de software-update van Crowdstrike. Het bedrijf staat bekend om zijn antivirussoftware die juist bedoeld is om computers te beschermen, maar in dit geval heeft de update tot grote problemen geleid.

Beveiligingsexpert Rickey Gevers benadrukt dat Crowdstrike normaal gesproken hoogwaardige software maakt en dat het vreemd is dat er nu zo'n grote fout is opgetreden. Het Nationaal Cyber Security Centrum meldt dat er geen aanwijzingen zijn voor kwaadwillige acties achter de storing.

Crowdstrike is een gerenommeerd Amerikaans computerbeveiligingsbedrijf met klanten over de hele wereld, waaronder veel grote bedrijven. In Nederland ondervinden onder andere ziekenhuizen en Schiphol problemen als gevolg van de software-update.

Er is al een tijdelijke oplossing beschikbaar voor de problemen, maar het oplossen van de storingen kan nog wel even duren. Het is afhankelijk van hoe een organisatie het IT-beheer heeft ingericht hoe snel zij de problemen kunnen oplossen. Volg ons liveblog voor de laatste updates over de situatie.

Lees meer nieuws in tech