Grote computerstoring wereldwijd door menselijke fout bij cyberbeveiligingsbedrijf
Gepubliceerd op 20/07/2024 20:00 in Tech
Een wereldwijde computerstoring veroorzaakt door een menselijke fout bij het Amerikaanse cyberbeveiligingsbedrijf Crowdstrike zorgde gisteren voor problemen in steden als Sydney, Amsterdam, Emmen en de Achterhoek. De storing, ontstaan tijdens een software-update voor Windows van Microsoft, trof onder andere banken, winkels, ziekenhuizen, vervoersbedrijven en luchthavens.
Het incident begon in de vroege ochtend in Australiƫ, waar mensen moeite hadden met betalingen en pinnen. Al snel verspreidden de problemen zich wereldwijd, met zelfs storingen bij het alarmnummer 911 in de Verenigde Staten.
In Nederland werden drie ziekenhuizen getroffen, waaronder het Scheperziekenhuis in Emmen en Ziekenhuis Slingeland in de Achterhoek. Busvervoer in Utrecht, Amersfoort en Almere kwam stil te liggen doordat chauffeurs geen verbinding konden maken met alarmcentrales, terwijl bedrijven in de haven van Rotterdam ook hinder ondervonden.
Internationale luchthavens, waaronder Schiphol, werden zwaar getroffen met honderden geannuleerde en vertraagde vluchten. De reisbranche heeft enorme schade geleden door de storing, waarbij tienduizenden reizigers gedupeerd zijn.
Reizigers van wie de vluchten geannuleerd werden door de storing hebben geen recht op schadevergoeding vanwege overmacht, maar kunnen mogelijk compensatie krijgen voor gemiste vakantiedagen. De branchevereniging ANVR wacht af of claims tegen Crowdstrike ingediend kunnen worden.
Het Nationaal Cyber Security Centrum raadt bedrijven aan om zich voor te bereiden op dergelijke situaties en te leren van deze storing. Crowdstrike heeft een tijdelijke oplossing aangeboden om systemen weer operationeel te krijgen, die in de meeste gevallen effectief blijkt te zijn.