Meta weigert AI-model in EU uit te brengen vanwege wetgeving

Gepubliceerd op 27/07/2024 15:00 in Tech

Het moederbedrijf van Facebook en Instagram, Meta, werkt aan een nieuw Artificial Intelligence model dat niet alleen tekst, maar ook video's, afbeeldingen en geluid kan genereren. Dit model zou toegepast worden in verschillende producten, zoals smartphones en smart-glasses. Echter, Meta heeft besloten om het model voorlopig niet uit te brengen in de Europese Unie vanwege "de onvoorspelbare aard van de Europese wetgeving".

De spanningen tussen de EU en Meta zijn al langer voelbaar, voornamelijk vanwege Europese privacyregels. Het bedrijf wilde het AI-model trainen op Facebook- en Instagramposts van Europese gebruikers, maar privacy-waakhonden oordeelden dat dit in strijd was met de Europese privacywetgeving. Daarnaast heeft de EU de Digital Markets Act en een nieuwe AI-wet ingevoerd, die het gebruik van artificiële intelligentie reguleren.

Hoewel sommigen denken dat Meta en Apple dreigen om diensten weg te houden van de Europese markt als drukmiddel, zijn er ook experts die geloven dat deze bedrijven moeite zullen hebben om aan de nieuwe regels te voldoen. Toch wijst vice-beleidsdirecteur van Meta, Rob Sherman, op mogelijke nadelen voor Europese bedrijven en consumenten als het nieuwe AI-model niet in de EU gelanceerd wordt.

Desondanks vermoeden Europarlementariërs en onderzoekers dat de techbedrijven uiteindelijk toch zullen moeten voldoen aan de Europese regelgeving. De EU heeft gekozen om de veiligheid en privacy van burgers te beschermen boven het direct toegang geven tot nieuwe technologieën. Voorlopig lijkt de Europese Commissie vastberaden om de nieuwe wetten streng te handhaven ten opzichte van grote techbedrijven.

Lees meer nieuws in tech