TikTok aangeklaagd door VS voor schending privacy kinderen

Gepubliceerd op 02/08/2024 23:00 in Tech

Het Amerikaanse ministerie van Justitie en de Federal Trade Commission hebben een rechtszaak aangespannen tegen TikTok en moederbedrijf ByteDance wegens het niet voldoende beschermen van de privacy van kinderen.

TikTok heeft de wet overtreden door persoonlijke informatie van kinderen onder de 13 jaar te verzamelen, gebruiken en openbaar te maken zonder ouderlijke toestemming. Het ministerie van Justitie beweert dat de socialemedia-app kinderen bewust gewone accounts heeft laten aanmaken, waarbij video's en berichten werden gedeeld met volwassenen en andere gebruikers.

In een reactie zegt TikTok dat het al meer dan een jaar samenwerkt met de mededingingsautoriteit om de problemen aan te pakken. Het bedrijf is teleurgesteld dat de Federal Trade Commission nu een rechtszaak aanspant in plaats van samen te werken aan een oplossing.

In de Verenigde Staten heerst al lange tijd wantrouwen jegens TikTok, vanwege de Chinese afkomst van de app. Er wordt gevreesd dat de Chinese overheid gevoelige data kan verkrijgen via de app. De regering van president Biden overweegt ByteDance te dwingen de Amerikaanse activiteiten af te stoten om een appverbod in de VS te voorkomen.

Vorig jaar heeft de Europese Unie ook boetes opgelegd aan het bedrijf vanwege de verwerking van gegevens van kinderen.

Lees meer nieuws in tech